• Pixabay

Soesterbergers omgekomen bij lawine in Tirol

SOESTERBERG De 33-jarige Roy Brink en 39-jarige Stephan Verheijuit zijn zaterdag in het Oostenrijkse Tirol om het leven gekomen door een lawine. Beiden kwamen met nog een andere man van een bergrug af, toen een pak sneeuw losliet en hen bedolf. De derde Nederlandse (54-jarige) man wist zich uit de sneeuw te bevrijden. 

Peter Beijer

Het drietal zou in Sölden buiten de piste zijn gegaan, waarna ze werden overvallen door de lawine. Die zou zijn ontstaan nadat een vijftig meter brede plak sneeuw was losgebroken. De mannen werden bedolven onder de sneeuw. Roy Brink was een ervaren skiër. De Soesterberger was werkzaam bij reisbureau Ripstar, daar was hij eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen, verkopen en organiseren van wintersportreizen.

Oud-Soesterberger Stephan Verheij woonde inmiddels in Kaprun Oostenrijk en was 'hele winter onderweg in de bergen, als snowboardgids of met vrienden', volgens zijn eigen website, waar hij afsluit met 'op zoek naar de mooiste afdalingen en de dikste sprays en aan het einde van de dag weer veilig thuis komen…'

Rolf Westerhof, de eigenaar van het Snow Safety Center dat gespecialiseerd is in offpiste skiën, bevestigt dat de mannen ervaren zijn. Het betreft 'mensen met verstand van zaken', zo heeft hij tegen RTL Nieuws gezegd. Westerhof kende de mannen. Hij noemt het dodelijke ongeval een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'. ,,Er was geen verbod, maar ze hebben absoluut geweten dat er een risico was vandaag.''

Toegesnelde hulpdiensten konden de mannen snel lokaliseren, ze droegen lawinepiepers, maar de redding kwam voor hen te laat. Het tweetal lag begraven onder een dik pak sneeuw van zo'n tweeënhalve tot drieënhalve meter dikte. Eén van de twee had nog wel zijn lawine-airbag weten te activeren, maar hij was toch gestikt onder de sneeuw.