Veldweg

Moeder is jarig. Grote onzin. Moeder is al bijna zevenentwintig jaar geleden overleden. Sterker ze komt al bijna weer terug, maar 21 mei blijft haar verjaardag en mijn broer vindt dat de dag herdacht moet worden.

Ik heb dat niet zo erg. Er zijn weken bij dat ik iedere dag aan haar denk. Zelfs op zondag. Maar goed, als het toeval wil dat ik op 21 mei in buurt van Soest ben, bezoek ik samen mijn broer moeder. Ik ben geen onmens.

O ja, en voordat we op de Veldweg parkeren moet er een cadeautje gekocht worden. Want met lege handen aankomen is solliciteren naar moeilijkheden. Alleen, met welk cadeau je ook aankomt, altijd is de vraag daar of het present geruild kan worden. Moeder vraagt het zelfs bij een cadeaubon.

De kans daarop is deze keer vrij gering. We geven verse plantjes voor haar graf. Goed idee, zeg ik nog en ik denk dat mijn broer bij moeders bloemenzaak Scholten stopt. Mis. Mijn broer rijdt door en houdt pas halt bij Welkoop.

Welkoop? Ik nog denken dat Welkoop alleen in kunstmest en dergelijke doet. Nou, dat heb ik dan mooi mis. Welkoop doet ook in plantjes, waarbij ook nog komt dat Welkoop die week een actie heeft in regentonnen. Het is niet waar? Het is wel waar.

En mijn broer wil het fijne weten van die die milieuvriendelijke actie. Niet dat hij onmiddellijk een regenton van Welkoop op moeders graf wil plaatsen.

Dat niet meteen, hoewel moeder nogal verknocht is op water uit haar ton onder het keukenraam. Ja, dat regenwater is goed voor de planten in de tuin en ook nog eens spot goedkoop.

En dan, wanneer mijn broer nog staat te twijfelen over de aankoop van een Welkoop regenton voor bij hem thuis, vangt een Welkoop medewerker aan om het erf schoon te spuiten. En niet mondjesmaat of zo. Nee, de Welkoop medewerker spuit of het stenen erf in de brand staat. Mijn broer wil nog wat boze woorden aan zoveel waterverspilling vuil maken, maar gelukkig houd ik hem nog in toom. Moeder is immers jarig

Wordt vervolgd.

Boudewijn Paans