• Peter Tebbens legde de 'vangst' van een jaar Streetmaster vast

    Peter Beijer

Streetmaster Peter Tebbens: 'Ik voel mij fijn in de polder'

23-05-2019, 00:48 | Lezersnieuws | peter

In de Soester polder is Peter Tebbens een bekende verschijning. Een per week trekt de kwieke Soester eropuit om zwerfafval te ruimen. Tijdens zijn route, waarbij hij via Veldweg, de Kerkstraat, de Peter van den Breemerweg, de Hooiweg en de Eemweg uiteindelijk bij de Oude Kerk terechtkomt, geniet hij van de omgeving en ruimt hij zakkenvol met zwerfvuil.

Hij vertelt: ,,Er gebeurt van alles in die polder. Het is natuurlijk mooi afgelegen en ’s avonds is het er aardedonker. Nou, daar gebeuren dus wel eens wat spannende avonturen. Ik ben allerlei overblijfselen van een erotisch avondje uit tegengekomen. Je kan zelf wel bedenken wat er dan tussen het vuil zit. Ik heb ooit eens een stelletje betrapt in een auto.”

Peter kan er smakelijk om lachen. De Soester is een spraakwaterval en hij is gezegend met een scherp geheugen. Zo vertelt hij over zijn jeugd: ,,Ik ben een zoon van slager Tebbens van de Torenstraat. Bij ons thuis was het de normaalste zaak van de wereld om alles schoon te houden. Wij wonen zelf al jaren op de Veldweg. Met onze zoon en dochter gingen wij er altijd op uit om de buurt schoon te houden. Als de vier kleinkinderen nu op visite komen gaan die ook de straat op om te helpen. Het is leuk om dat over te brengen. Het hoort ook bij de opvoeding vind ik. De route die ik nu loop, die liep ik als jochie al. Als ik even vrij wou zijn wandelde ik in de polder. Daar voelde ik mij fijn en dat gevoel is eigenlijk niet veranderd.”

Toen Peter Tebbens zich aansloot bij de Soester Streetmastergroep veranderde eigenlijk niet zoveel voor hem. ,,Ik trimde bij de Duinbraaiers op zondagmorgen bij AV Pijnenburg. Met deze groep verzamelden wij zwerfvuil in de duinen tijdens het sporten. Rob Kleinegris benaderde mij om bij de Streetmastergroep te melden.

Ik maakte mijn rondje toch wel. Maar nu kreeg ik via de Streetmastergroep een hesje, handschoenen en een grijparm. Dat maakt het ruimen wel wat gemakkelijker en veiliger. Het is perfect geregeld, prima toch? Daar komen alleen maar meer Streetmasters door.”

Interesse om ook te helpen als Streetmaster? Er zijn meer dan vijftig mensen in Soest die een steentje bijdragen, maar eigenlijk zijn 300 mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden! Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919