• Streetmaster Rob Kleinegris in actie bij de vijver in Soest-Zuid

    Peter Beijer
  • In actie voor een schoner Soest

    Peter Beijer
  • ,,Met hetzelfde gemak alles in de juiste bak - , is het motto van deze twee Streetmasters

    Jan Frommink

Streetmasters doen mee aan actie Zomerschoon

08-04-2019, 22:59 | Lezersnieuws | Peter

SOEST - De Streetmasters van Stichting Van Afval naar Grondstof waren afgelopen zaterdag van de partij tijdens de actie Zomerschoon.

Tijdens Zomerschoon steken overal in Soest en Soesterberg inwoners op zaterdag de handen uit de mouwen om de eigen buurt schoner, leuker, mooier en gezelliger te maken.

Vrijdag 5 april waren leerlingen van 13 basisscholen in touw om aan Zomerschoon mee te doen.

Op zaterdag gingen veel vrijwilligers de straat op. Ook de Streetmastersgroep van Stichting Van Afval naar Grondstof zorgde voor een opgeruimd Soest.

Rond de vijver en de parkeerplaats bij het station Soest-Zuid werden zaakenvol met troep uit de struiken en het water gevist. Maar ook op andere plekken in Soest werd zwerfafval geruimd.

Rob Kleinegris van Stichting VAnG vertelt over de Streetmasters: ,,Namens de Stichting VAnG komen wij op scholen om te vertellen over afvalscheiding, recyclen en hoe de school 'afvalvrij' kan worden. Maar niet alleen scholieren worden aan het werk gezet.Ook ‘oudere jongeren’ kunnen via Stichting VAnG aan de slag als Streetmaster. Het initiatief 'StreetMasters' is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Inmiddels zijn er meer dan vijftig Soesters die hun buurt schoon en netjes houden. Coördinator is Philip Parlevliet.

Als de gemeente zwerfvuil opruimt en prullenbakken leegt, gaat alles op één hoop en hup de verbrandingsoven in. Zo gaan grondstoffen verloren. Onze slogan is: 'Alles met gemak in de juiste bak'. Dus graag sorteren zodat alles gerecycled kan worden en grondstoffen weer de kringloop in gaan."

Vanuit die gedachte werken de StreetMasters in Soest. De mannen en vrouwen gaan gewapend met een streetmaster (grijpstok), afvalzak en handschoenen op pad om de buurt schoon te houden. Gekleed in oranje hesjes met de tekst 'Ik hou de buurt schoon, u ook?' krijgen de Streetmasters dagelijks enthousiaste reacties van buurtbewoners.

Kleinegris: ,,We hebben nu meer dan vijftig mensen in Soest die een steentje bijdragen, maar we hebben eigenlijk 300 mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden!"

Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919