• Busstation Soest-Zuid met de bus van Tensen, circa 1972

    Archief HVS

Lezing over de rode bussen van Tensen en nog veel meer…

13-01-2020, 18:53 | Lezersnieuws | Peter

SOEST - Dit jaar bestaat de Historische Vereniging Soest/Soesterberg 40 jaar. In het kader van het jubileum wordt dit jaar een aantal lezingen met historische Soester thema’s georganiseerd. Dinsdag 4 februari wordt afgetrapt met de geschiedenis  van het openbaar vervoer in Soest en in het bijzonder de vijftig jaar van Soester busonderneming Tensen

Sinds de opening van de spoorlijn Utrecht – Amersfoort – Zwolle en Station Soest (nu bekend als Soestduinen) in 1863 is er in Soest sprake van openbaar vervoer in het dorp. Pas vanaf 1895 wordt het openbaar vervoer in Soest verder  uitgebreid en wel met de Paardentram die Soest verbond met Baarn en vanaf 1898 met het Stichtse lijntje, de verbinding Den Dolder Baarn met de stations Soest en Soestdijk en de halteplaatsen Paltz en Nieuweweg.

De paarden werden in 1922 als ‘trekker’ vervangen door een vrachtwagen, waarna al vanaf 1924 de eerste bussen van Joh Geerenstein door Soest en omgeving gaan rijden. Deze busonderneming werd in 1930 door W.C. Tensen overgenomen. Deze onderneming met zijn kenmerkende rode bussen heeft het 50 jaar vol gehouden tot het in 1980 werd verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen en het vervoer door Centraal Nederland werd overgenomen.

Tijdens de presentatie wordt een uitstapje gemaakt naar Soesterberg die niet alleen met de bus bereikbaar was, maar waar in het begin van de vorige eeuw ook drie tramlijnen in gebruik waren.

Met foto’s, ander beeldmateriaal en met bijzondere belevenissen en ervaringen neemt René van Hal de historieliefhebbers mee naar een boeiende geschiedenis. Wat vond Baarn ervan dat in Soest een van de stations Soestdijk werd genoemd, waarom werd links gereden en werd de boete voor lief genomen, wat deden “kleine zelfstandige” busondernemingen tegen de druk van de staatsbedrijven te weerstaan, wat is het verschil tussen een station en een halteplaats, was er sprake van een stadsdienst in Soest en vele andere zaken die aan de orde komen.

Dinsdagavond 4 februari in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Voor leden van de HVS is de toegang gratis, niet-leden betalen € 3. Daarvoor krijgen ze ook een kopje koffie/thee. Plaatsen reserveren is gewenst en wel via een e-mail aan info@hvsoest.nl. Graag melden de naam/namen van de personen die aanwezig zullen zijn.