• poster concert

    W. van Die

Lijdenstijd Matthaustijd

13-02-2020, 22:21 | Lezersnieuws | Henri Koelewijn

Jaarlijks bereiden duizenden zangers en musici zich in de winter voor op de Matthaus Passion. Tienduizenden Nederlanders stromen in het vroege voorjaar, tijdens de lijdenstijd, de kerken binnen om hiernaar te luisteren. Het is een Nederlandse traditie geworden. Dit jaar is de Matthaus ook weer in Spakenburg te horen. Zaterdag 14 maart voert Koninklijk Concertkoor Hosanna dit meeslepende werk integraal uit in de Noorderkerk te Spakenburg.

 

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de Matthaus Passion voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd. Bach componeerde in 1727 muziek bij het lijdensverhaal van Jezus. Het werd dat jaar op goede vrijdag in de kerk in Leipzig uitgevoerd. In de tijd van Bach is het niet populair. Bij zijn overlijden is het uit de mode geraakt en vergeten. Zo’n 100 jaar later, in 1825, wordt het werk opnieuw uitgevoerd in Duitsland, waarna het in 1870 zijn intrede doet in Nederland, in Rotterdam. Het is dan enkel nog te horen in concertzalen. Maar het zijn de oratoriumverenigingen en koren zoals Hosanna, die de Matthaus weer terughalen naar de kerk. Beschikbaar voor ieder die zich aangesproken voelt door het lijdensverhaal van Jezus Christus en door de manier waarop Bach dit vertolkt met muziek.

Waarom zou je een hele avond in de Noorderkerk gaan zitten luisteren naar een stuk van bijna 300 jaar oud?

Tja, de Matthaus dankt zijn populariteit niet aan die houten bank waarop je zit. Het is vooral de menselijke emotie in het stuk die zo aanspreekt. Geen leven zonder lijden. Elk mens krijgt te maken met lijden. Elke toehoorder herkent zich vroeg of laat in de bezongen emoties. Bach maakt gebruik van perspectiefwisseling. Vanuit verschillende personen, ieder vanuit zijn eigen emotie, wordt het lijdensverhaal vertelt. Op die manier wordt je steeds meegezogen van de ene naar de andere emotie. Direct al bij het openingskoor ‘Kommt, ihr Tochter, helft mir klagen’ gaan twee majestueuze koren met elkaar in dialoog en daar ingenieus doorheen geweven een apart koraal voor het jongenskoor: ‘Oh, Lamm Gottes unschuldig’. Niks voorzichtig aftasten, hup, Bach trekt je meteen met kracht het lijdensverhaal in.

 

Wilt u dit zelf aan den lijve ondervinden? Reserveer 14 maart en kijk voor informatie en kaartverkoop op www.kc-hosanna.nl. Toegangskaarten kosten 27,50 incl. koffie en koek, verkrijgbaar via de website, koorleden of bij LUV