• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Vrijkaartjes van museum voor kinderen huttenbouwdorp

SOESTERBERG Het was een warme dag vrijdag in het huttenbouwdorp van Stichting Balans en Bink kinderopvang, dus voor sommige kinderen blote basten-weer. Ze hoefden trouwens niet de hele dag buiten te zijn, want het Nationaal Militair Museum had de kinderen vrijkaartjes gegeven voor een bezoek aan het museum. Vooral voor hen die er niet eerder waren geweest, was dit een bijzondere belevenis.

Jochem Janssen van Balans: ,,Het is al mooi dat we op het terrein van het museum onze activiteit mogen houden en als dit er dan nog als extraatje bij komt, is dat natuurlijk super voor de kinderen." De 175 deelnemers aan het vakantiefeest legden de laatste hand aan de in totaal dertig hutten die op het terrein zijn gebouwd. Daaronder bijvoorbeeld een duikboot en een vliegtuig, maar ook een meer traditionele hut die ouderwets werd ingericht met kussens en bekleding, waar de bouwers na afloop een rustig plekje hadden om te chillen.

De hutten, sommige beschilderd, werden beoordeeld door een jury. Zaterdag wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens de finale van het vakantiefeest met een optreden door een aantal kinderen voor ouders, familie en belangstellenden. Dat is elk jaar een van de hoogtepunten.

Nieuw was het dat de kinderen voor het eerst een broodje met een vegaburger kregen en nieuw was ook ze onder leiding van Balans-sportcoach Els Theunissen levend stratego speelden. Wie daar geen zin in had, kon terecht in de tent voor creatief bezig zijn. De andere tent werd liever gemeden, die van de EHBO. Daar kregen Hans Koudijs en Arjan Dolman tot en met vrijdag niettemin meer dan vijftig kinderen op bezoek. Hun verwondingen bleven beperkt tot splinters, schaaf- en zaagwondjes. Een pleister, een verbandje en een troostend woord waren in alle gevallen voldoende om de –soms geveinsde- pijn te verzachten.

Zaterdag wordt het dorp ontmanteld en het afbreken wordt altijd met evenveel enthousiasme gedaan, en niet alleen door de kinderen, als het opbouwen.