• Johan Dorrestein en zijn partner Jeannette Landré, daags nadat hij de onderscheiding kreeg uitgereikt.

    Martin Huizenga

Als Officier blijft Johan Dorrestein dezelfde

SOEST Op 10 februari werd namens Zijne Majesteit de Koning door burgemeester Rob Metz van Soest een Koninklijke onderscheiding opgespeld bij Johan H.A. Dorrestein. De Soester werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege 40 jaar grote cultureel-maatschappelijke betrokkenheid. Bezoldigd en onbezoldigd.

Martin Huizenga

Aan iedere uitreiking gaat een complot vooraf om de uitverkorene langdurig in het ongewisse te laten. Zijn partner Jeannette Landré, 17 jaar aan elkaars zijde, is in het nominatieproces de dichtstbijzijnde pokerface, samen met zeven organisaties. Johan komt in hartje Amsterdam aan bij Splendor voor 'een benefiet' en bespeurt Rob Metz mét ambtsketen! Vanaf dat moment is hij zelf hoofdrolspeler.

IDEEËN Niets voor hem. Hij blijft liever buiten de schijnwerpers: ,,Alles is al uitgevonden, mensen hebben zelf ideeën. Wij brachten de ideeën bij elkaar voor een groter en sterker geheel. Dat creëert bijna vanzelf toegevoegde waarde. Bovendien, succes deel je met alle betrokken makers."

Johan, geboren in Diemen, getogen in Amsterdam. Afgestudeerd aan het conservatorium. Later met zijn gezin gaan wonen in de Kerkstraat te Soest met de gedachte 'als de kinderen groot zijn, terug naar Amsterdam'.,,Het is hier prachtig. Wij gaan niet meer weg. In Amsterdam destijds slechts twee namen Dorrestein in het telefoonboek. In Soest een hele rits, wel ietsje anders geschreven."

CREATIEVE BASIS Rijzig, 68 jaar jong met een eigentijdse uitstraling. Vader van twee kinderen: Marnix en Barbara. Moeder is Edith Leerkens. Edith en Johan zijn gitaarspelers, een creatieve basis. Marnix zit volop in de muziek en is o.a. co-producer bij Herman van Veen. Barbara is assistent-filmproducer en een échte Soester met veel vrienden hier. ,,Ik zie in het vak van Barbara veel van mijzelf terug, op de achtergrond alles regelen, snel, effectief en efficiënt. De jeugdige Marnix samen met zijn vrienden van 'Het Baarnsch', Jelte Tuinstra (Jett Rebel) en Willem Wits. In deze voorkamer maakten zij muziek en poëzie. Het mocht niet af zijn, vooral alles zelf verzinnen", glundert Johan.

VISIE Klassiek gitarist in het 'Amsterdams Gitaartrio'. ,,Eéntje wordt dan een soort regelaar in het binnenhalen van optredens, administratie, reizen boeken. Succes over de grens, dat stopt na een ongeluk. Hij wordt gevraagd om deze bijbaantjes in het groot te doen voor meerdere muzikanten en orkesten. Dat is serieus. Het gaat dan om visie met een 'hands-on' mentaliteit, de uitstraling van muzikant en orkest, stabiel, sterk en zichtbaar. Inclusief het financiële management, ook in crisistijd. Verdieping van de noodzakelijke netwerken om niet alleen de musici maar ook de ondersteunende organisatie te kunnen financieren." Het genereren van bestaansrecht.

LEVEN Directeur, 18 jaar lang, van het internationaal toonaangevend Nederlands Blazers Ensemble. Hij ontmoet daar zijn huidige partner Jeannette. Zij speelt dwarsfluit. Hij somt op: ,,Splendor, culturele vrijplaats opgezet samen met 50 musici en nu 1200 leden, zakelijk directeur van Cello Biënnale Amsterdam." En detailleert: ,,Acht jaar voorzitter van 'Musicians without Borders', een organisatie van musici die de kracht van de muziek inzet als vredesinstrument in conflictgebieden, zoals de Balkan, Palestina, Rwanda, El Salvador, Noord-Ierland en in vluchtelingenkampen aan de Middellandse Zee. Inzet om muziek en jongeren te verbinden door drempels te slechten en een brug naar de maatschappij te slaan. Het heeft alles te maken met de kwaliteit van leven." Als Officier in de Orde van Oranje Nassau? ,,Ik blijf dezelfde."