• Jaap van den Broek

Beperkt feest op Koningsdag

SOEST Het wordt een beperkt Oranjefeest dit jaar op 26 en 27 april in de gemeente Soest. Geen groot muziekfeest op het Kerkplein op Koningsdag en Koningsnacht in Soesterberg gaat ook vrijwel zeker niet door. Of er moet snel een enthousiasteling opstaan die die traditie wilt voortzetten. De gemeente werkt niet echt mee, vinden de organisatoren.

Hans Veltmeijer

Voorzitter René van Hal van het Comité Koningsdag Soest wijst op het belang van Koningsnacht voor Soesterberg. ,,Het is een bindend element in de gemeenschap, die het toch al moeilijk heeft." Met dat laatste doelt hij op het gevoel van Soesterbergers door de gemeente achtergesteld te worden ten opzichte van 'grote broer' Soest.

ALCOHOL De verwikkelingen rond Koningsnacht hebben de verhoudingen geen goed gedaan. Vorig jaar werd tijdens Koningsnacht door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) vastgesteld dat er alcohol werd geschonken aan een minderjarige. Volgens de gemeente was de jongen zelfs veertien jaar en werd hij rechtstreeks door de barman van alcohol voorzien.

,,De organisatie is het niet eens met die constatering", aldus Van Hal. ,,De jongen die alcohol heeft gekregen, heeft dat later aan de boa verteld. En de boa heeft geen enkel contact opgenomen met de organisatie daarover." Door middel van een last onder dwangsom werd de organisatie bij herhaling een boete van minimaal 2350 euro in het vooruitzicht gesteld.

GROOT RISICO Voor de organiserende volleybalvereniging AGAVS is dat een te groot risico, weet Van Hal als voorzitter van het comité. ,,Met name vanwege de manier waarop de gemeente de naleving van de regels controleert. Daar zit weinig begrip voor de situatie bij."