• Burgemeester Rob Metz in zijn werkkamer in het Witte Huis aan het Raadhuisplein: ,,We nemen nu de regie tegen ondermijnende criminaliteit. -

    Hans Veltmeijer

Burgemeester Rob Metz is nog lang niet klaar in Soest

SOEST De tijd is omgevlogen en hij is zich het dorp nog aan het eigen maken. Daarom heeft burgemeester Rob Metz (60) een herbenoeming voor nog eens zes jaar aangevraagd. Over zijn passie voor lokaal bestuur, waarom het klikt met Soest en de unieke dingen die hier de komende jaren gaan gebeuren.

Hans Veltmeijer

Zijn vader komt uit Rotterdam en zijn moeder uit Vlaardingen. De mentaliteit van die regio zit er nog wel in bij Rob Metz. En dat 'niet lullen maar poetsen' treft hij ook aan in Soest. Het onomwonden zeggen waar het op staat, hoort daar ook bij. ,,Dat hele directe past helemaal bij mij", zegt hij met een twinkeling in de ogen. Ook de ondernemingslust spreekt hem aan. ,,Soesters zijn wereldkampioen zzp." Hij kent geen twijfel: ,,Ik pas bij deze gemeente en ben hier nog lang niet klaar."

Het voelde eigenlijk direct goed zes jaar geleden, toen hij als gescheiden man naar Soest kwam. Hij was al vertrouwd met Eemland waar hij als kind in verschillende periodes had gewoond. Een 'fenomenale omgeving', noemt hij het. Inmiddels is hij hertrouwd en willen vrouw en kinderen ook niet meer weg. ,,Zij zijn hier voor mij naar toe gekomen, dus het is heel belangrijk dat zij het ook leuk vinden. Wij voelen ons als gezin hier thuis."

GOKKEN ONTWRICHT Verder wijdt hij liever niet teveel uit over zijn persoonlijk leven, vanwege een schaduwzijde van het tegenwoordige burgemeesterschap. Ook hij heeft te maken gehad met bedreigingen, als gevolg van zijn aanpak van ondermijnende activiteiten. Zo sloot hij meer dan tien horecagelegenheden en rolde verschillende gokhuizen op. ,,Ik heb ooit een bedrijf gesloten waar mensen vanuit de hele wereld kwamen gokken", merkt hij op. Die handhavende acties ontstaan vaak na signalen vanuit de samenleving. Zoals die keer bij een van de gokhuizen. ,,Mensen zaten in de schulden en moesten zelfs hun pinpas afgeven. Een gezin had daardoor geen geld meer om van te leven. Wat gaan ze dan doen? Gokken veroorzaakt een grote maatschappelijke ontwrichting. Daarom ben ik er ook zo'n felle tegenstander van. Ik sta aan de kant van de samenleving."

Dat hij horecazaken liet sluiten is geen kwestie van 'ondernemer pesten', benadrukt hij. ,,Maar als een horeca-ondernemer van slecht levensgedrag is, gebruik ik de bevoegdheid die de wet biedt om de zaak te sluiten. We willen hier ten slotte ook een gezond ondernemersbestand."

De portefeuille openbare orde en veiligheid levert steeds meer bevoegdheden én werk op.,,Toen ik hier kwam was ik er een uur in de week mee bezig, nu een dag." Hij verklaart dat door het grotere aanbod van werk in combinatie met een ander overheidsbeleid. ,,We hebben ingezet op een overheid als één eenheid. De ondermijnende criminaliteit kon bestaan omdat de overheid zoveel gezichten had. Nu nemen we de regie."

GEPOLARISEERDE GEMEENTERAAD Zo kan hij iets betekenen voor de gemeenschap. Het is waarom hij ooit koos voor het lokaal bestuur. Na een carrière in het toerisme en de uitzendbranche werd hij in 2003 wethouder in Apeldoorn. Toen had hij al bijna tien jaar ervaring opgedaan als gemeenteraadslid voor de VVD. Na waarnemende burgemeesterschappen ging hij in Soest aan de slag. Dat was net na een roerige periode, met een gepolariseerde gemeenteraad. Ger Mik was ingevlogen om orde te scheppen en droeg na ruim een jaar zijn taken over aan Metz. ,,Hij heeft de aanzet gegeven voor de verbeteringen. Ik vind de verhoudingen in de raad nu wel goed. Natuurlijk hoef je het niet allemaal met elkaar eens te zijn. De inhoudelijke verschillen mogen best scherp worden neergezet. Overigens vind ik dat de Soester bestuurscultuur op zich op consensus is gericht."

RAMPENTRAINING Hij voelt zich prettig in zijn rol van het oliemannetje, vanachter de schermen mensen tot elkaar brengen. Overeenkomsten uitlichten, niet de verschillen. Ingewikkelde dossiers in de goede richting duwen. Zonder politiek te worden, haast hij te onderstrepen. ,,Als burgemeester doe je niet aan partijpolitiek, je zorgt dat het systeem werkt. Daar heb ik een passie voor." Die passie brengt hem ook ver over de landsgrenzen. In Iraaks Koerdistan helpt hij als voorzitter van de internationale delegatie van VNG bij de ruimtelijke ordening van een door oorlog ontwrichte regio. Hij bezoekt binnenkort een plaats met 750.000 vluchtelingen verspreid over 27 kampen. En dat op een bevolking van anderhalf miljoen. ,,Dat heeft een mega-impact. Wij zijn als Nederlanders goed in het maken van scenario's, zodat tijdelijke investeringen ook van groot rendement kunnen worden voor de eigen bevolking. Zo vergroot je het draagvlak." En op Sint Maarten deed hij laatst mee aan een rampentraining. Woensdag heen en zaterdag weer terug in Soest. Het zijn geen verkapte vakanties. ,,Ik ga altijd met opzet zo kort mogelijk. Want het gaat toch om publiek geld."

GAAT OM GEVOEL Over de vraag wat hem tijdens zijn eerste termijn echt heeft geraakt, hoeft hij nauwelijks na te denken. ,,Het bezoek aan de familie van de vrouw die voor het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht zomaar is doodgestoken. Zo willekeurig, en zo definitief. Dat raakt een samenleving. Ik merk dat mensen troost aan het bezoek van de burgemeester ontlenen. Dan kom ik ook met mijn ambtsketen om."

Hij was ook heel persoonlijk betrokken bij de zorgen van inwoners van Soesterberg over de komst van een asielzoekerscentrum in hun buurt. Na bezoeken thuis zorgde hij voor extra handhaving en verkeersmaatregelen. ,,Het heeft me echt getroffen dat mensen zich bedreigd voelen. Of dat terecht is, doet niet ter zake. Het gaat om het gevoel."

GEEN GEKOZEN BURGEMEESTER Die menselijke maat zoekt hij ook in de lokale politiek. Hij is nog bezig aan zijn ronde door Soest maar heeft nu al veel gemeenteraadsleden thuis bezocht. ,,Ik wil echt in relatie staan met de raadsleden. Dat helpt ook wanneer ik ze bel over minder gelukkige kwesties." Over het functioneren van het huidige college na een jaar in functie, wil hij weinig zeggen. Hij staat boven de partijen en koestert dat. Daarom is hij ook tegen de gekozen burgemeester, die dan weer belangen moet behartigen. Wel laat hij weten druk geweest te zijn met coachen en adviseren van de vier nieuwe wethouders. Rob Metz ziet al mooie plannen uit hun handen komen. Het gemeentehuis als ontmoetingsplek, een nieuwe sporthal, woningbouw.

,,De ontwikkelingen aan de Dalweg bieden kansen voor Soest. Het is een fantastische locatie. Daarnaast zal Soesterberg groeien met 3000 inwoners. Dan kun je daar ook de voorzieningen op peil houden. Ik ben heel trots op wat daar gebeurt. Ik denk dat er over zes jaar hele grote stappen zijn gezet. Het wordt een unieke periode."