• Buurtsportcoach Annelie Besuijen zorgt ervoor dat kinderen maar ook anderen in beweging komen.

    Eempers

Buurtsportcoach brengt beweging

SOESTERBERG ,,Heel leuk aan dit werk is ervoor te zorgen dat kinderen plezier beleven aan sport en spel", zegt buurtsportcoach Annelie Besuijen in Soesterberg. ,,Op het moment dat zij plezier hebben, heb je je doel eigenlijk al bereikt."

Jan van Steendelaar

Veel inwoners zijn ervan op de hoogte dat er een buurtsportcoach is, maar ze heeft gemerkt dat het nog niet altijd duidelijk is wat ze voor hen kan betekenen. Als sleutelfiguur tussen zorg, welzijn en sport en bewegen is ze voortdurend op zoek naar nieuwe kansen. Ze heeft samen met de maatschappelijke organisatie Welzin op de Carolusschool een pilot gehouden van drie weerbaarheidstrainingen. Deze wil ze na de vakantie uitbreiden en op de andere basisscholen, de Postiljon en de Startbaan, voortzetten.

OMGEKEERDE AANPAK Het is één aspect van haar werk, want de buurtsportcoach is er niet puur alleen voor 't sporten, haar doel is vooral om mensen in beweging krijgen. ,,Het is niet de gemeente die zegt hoe het moet gebeuren, de vraag komt vanuit de scholen en uit de wijk. Daarom noemen we dit de omgekeerde aanpak. De vraag vanuit scholen is onder meer nadruk te leggen op weerbaarheid. De ene school wil kinderen voorbereiden op het middelbaar onderwijs, terwijl het bij de onderbouw vaker gaat om nee zeggen, zeggen waar je voor staat, voor jezelf opkomen, stevig in je schoenen staan, wanneer loop je weg, wanneer ga je juist de discussie aan. Er zijn diverse insteken, 't is puur kijken naar waar een groep en het individu behoefte aan heeft." Ze werkt het plan nu verder uit, kijkt of de trainingen onder schooltijd gegeven kunnen worden zodat de hele klas mee kan doen.

De buurtsportcoaches werken samen met 'aanvoerders'. Dat zijn de werkgevers bij wie de coaches in dienst zijn (Annelie bij Bink) en met 'spelers'. Dat zijn partijen die gezamenlijk met de aanvoerder en de buurtsportcoach projecten ontwikkelen en uitvoeren.

SAMENWERKING Robbert Jaspers is coördinator van de buurtsportcoachregeling in de gemeente en houdt zich daarnaast onder andere bezig met bijvoorbeeld verenigingsadvisering en sportstimuleringsprojecten, zoals Kies je Sport. ,,Wij hebben er bewust voor gekozen om aan de 'aanvoerders' en 'spelers' te vragen wat zij belangrijk vinden voor hun doelgroep. Soms is partij A met hetzelfde bezig als partij B maar met een andere doelgroep, terwijl je dit bij elkaar kunt voegen waardoor het elkaar versterkt. Wij hebben de verschillende partijen bij elkaar gebracht waardoor er mooie samenwerkingsverbanden zijn ontstaan."

In Soesterberg organiseert Annelie Besuijen diverse sportactiviteiten. Die variëren per school, van peuter-oudergym op de Postiljon tot een sportinstuif op de Carolusschool en een naschoolse activiteit op de Startbaan.

SOCIAAL GEDRAG Meedoen aan de activiteiten van de buurtsportcoach is vrijblijvend. ,,Sport en bewegen zijn ook belangrijk voor het sociale gedrag. ,,Het gaat erom dat deze een middel zijn om andere dingen voor elkaar te krijgen, zoals omgaan met winnen en verliezen, samenwerken, samenspelen. Daarbij is plezier voor kinderen heel belangrijk."

Meer informatie: a.besuijen@binkkinderopvang.nl tel. 06-422332215.