• Rechtbank Gelderland

Celstraffen tot twee jaar geëist voor bedreiging Soest

SOEST De officier van justitie heeft dinsdag 8 januari gevangenisstraffen van 24 en 18 maanden geëist tegen vier mannen uit Amersfoort en Soest die in de nacht van 3 op 4 juli 2017 een man hadden ontvoerd. Ze dreigden hem zijn vingers af te snijden of te doden als hij geen geld voor ze zou regelen. Uiteindelijk lieten ze hem die nacht weer vrij. De man stond doodsangsten uit.

Het bewijs in dit onderzoek is gebaseerd op de verklaring en de telefoongegevens van de aangever, de telefoongegevens van de verdachten en tapgesprekken. Uit dit alles komt de volgende toedracht naar voren: om kwart over zeven 's avonds op 3 juli 2017 stapt het slachtoffer in de auto van een van de verdachten bij een cafetaria in Amersfoort. In de Weegbreestraat in Soest stapt er een oudere, Turkse man in de auto, die hem hard aanpakt en dreigt te doden ,,als hij niet meewerkt of zich beweegt".

UITSPRAAK De officier van justitie sprak van buitengewoon ernstige feiten die grote impact hebben gehad op het slachtoffer en meer in het algemeen het gevoel van veiligheid aantasten. Daarom eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden voor de verdachte die het initiatief had genomen voor de ontvoering en 18 maanden voor de drie medeverdachten. Ook vroeg ze de rechtbank de vordering van het slachtoffer toe te wijzen en een contact- en locatieverbod met het slachtoffer op te leggen aan alle vier de verdachten.