• Archief BDUmedia

Celstraffen voor twee verdachten overval sigarenboer

SOESTERBERG (JPU) Een 19-jarige Driebergenaar is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige overval op sigarenmagazijn Van Doorn in Driebergen. Een 18-jarige man uit Soesterberg kreeg 15 maanden jeugddetentie opgelegd. Een derde verdachte, een 21-jarige Driebergenaar, werd vrijgesproken.

De tabaks- en tijdschriftenwinkel aan de Hoofdstraat werd op de avond van 30 december 2016 door drie mannen overvallen die kort voor sluitingstijd binnenvielen, met bivakmutsen over het hoofd, en bewapend met een vuurwapen. Ze gingen er uiteindelijk vandoor met pakjes sigaretten en blikken tabak, de winkelier gewond achterlatend. De man was onder meer met het pistool tegen zijn hoofd geslagen. De drie verdachten kwamen in beeld na een anonieme brief.

BEKENTENIS De Soesterberger bekende schuld en wees de 19-jarige Driebergenaar als een van zijn mededaders aan. Die heeft de beschuldiging altijd ontkend. Volgens de man weet hij wel wie de overval hebben gepleegd, maar hij durft geen namen te noemen. ,,Ik wil gewoon dat mijn familie veilig kan leven, dat ik veilig kan leven", legde hij tijdens de rechtszaak uit.

Maar volgens de rechters kan door zijn zwijgen niet worden getoetst of de man de waarheid spreekt. Ze achtten zijn betrokkenheid bij de overval bewezen op grond van de belastende verklaring van de Soesterberger. Bovendien had de Driebergenaar volgens de rechters 'aantoonbaar' gelogen over een aangetroffen blik tabak in zijn woning die van hetzelfde merk was als bij de overval was gestolen. De man zei dat het blik tabak van zijn nicht was terwijl zijn moeder had verklaard dat het van hem was.

MINDERJARIG Tegen de 19-jarige Driebergenaar en de Soesterberger was vier jaar celstraf geëist, maar de rechtbank vond dat in de zaak van de Soesterberger het minderjarigenstrafrecht moest worden toegepast. Hij was ten tijde van de overval nog net geen 18 jaar oud. Bovendien ging het om iemand 'met een hoop problematiek', aldus de rechters. In de zaak van de Driebergenaar hielden ze in zijn voordeel rekening met zijn blanco strafblad en jeugdige leeftijd.

VRIJSPRAAK De 21-jarige medeverdachte werd vrijgesproken omdat er geen bewijs was dat hij bij de overval was betrokken. De man heeft dit altijd ontkend en ook zijn twee medeverdachten pleitten hem vrij. De officier van justitie en zijn advocaat hadden in zijn zaak ook om vrijspraak gevraagd.