• Vrijwilligers met camera in de aanslag tijdens een workshop fotografie op kinderboerderij De Veenweide.

    Marion Foppele

Dankbetuiging aan vrijwilligers voor herhaling vatbaar

SOEST/SOESTERBERG ,,We worden natuurlijk wel vaker bedankt als we bezig zijn, maar nooit op deze manier. Fijn om op zo, op deze manier bedankt te worden." Het was een van de vele reacties van een indrukwekkend leger vrijwilligers dat vorige week op de meest uiteenlopende locaties in Soest aan activiteiten deelnam.

Johan van Beek

In de Week van de Vrijwilligers zag de gemeente een uitstekende gelegenheid om alle mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving te bedanken met een leuke activiteit naar keuze. Daarom was maanden geleden Balans Buro Vrijwilligerswerk al ingeschakeld en had het college 25.000 euro gereserveerd om alle kosten te kunnen dekken. Marion Foppele van Buro Vrijwilligerswerk fungeerde als coördinator, schakelde organisaties en instellingen in, trok vrijwilligers aan boord en smeedde zo in samenwerking met anderen een uniek programma.

PALEIS Afgerond 500 vrijwilligers schreven zich in voor een activiteit. Om dat er in totaal 700 plaatsen beschikbaar waren in het zeer uitgebreide en gevarieerde programma-aanbod, konden sommige gelukkigen zelfs twee activiteiten uitkiezen. Een cursus dierenfotografie op kinderboerderij De Veenweide bijvoorbeeld; of bij Tuincentrum Vaarderhoogt herfststukjes maken; of een rondleiding krijgen door Paleis Soestdijk, met iets lekkers als smakelijk toetje.

EIGEN SMAAK Zo was er overal wel iets te doen en konden alle vrijwilligers hun eigen smaak of hobby volgen bij hun keuze. Vanzelfsprekend was de ene activiteit populairder dan de andere. Sommige onderdelen waren al snel volgeboekt of er werd - indien praktisch haalbaar - nog een extra sessie geregeld. In een enkel ander geval werd de activiteit bij gebrek aan belangstelling geschrapt.

DAGJE UIT High tea bij DLV Café, sieraden maken in De Plantage, een AED-cursus in Soesterberg, een bezoek aan het Nationaal Militair Museum, de vrijwilligers konden vorige week een een (half) dagje uit. En daar genoten ze zichtbaar en hoorbaar van, getuige de meer dan honderd reacties die ze op een enquête-formulier achterlieten.

VOORBEELD De reacties waren allemaal positief, van 'Wat een leuk en gevarieerd aanbod' tot 'Dit is zeker voor herhaling vatbaar'. ,,Ik heb ervan genoten", schreef een andere vrijwilliger na een zeer gezellige activiteit. In brede zin werd duidelijk dat de vrijwilligers de actieve dankbetuiging van de gemeente van vorige week bijzonder op prijs stellen en waarderen. ,,Andere steden kunnen hier een voorbeeld aan nemen."

TIPS Een aantal vrijwilligers had ook nog wel een tip voor de organisatoren. Een deelnemer suggereerde om de volgende keer ook een excursie naar een Soester bedrijf op de agenda te zetten.

In principe gaat de gemeente over twee jaar weer een grootscheepse dankbetuiging aan het adres van de vrijwilligers op touw zetten. Eerst zal de eerste editie worden geëvalueerd. Wellicht krijgt die evaluatie volgend jaar al een vervolg.