• Martin Huizenga
  • Martin Huizenga
  • Martin Huizenga

Cabrio op z'n kop tijdens FrankLin Festival

SOEST Nederland kent honderden festivals, van Pinkpop tot Lowlands. Mensen met een beperking willen ook wel eens een dagje uit, op vakantie, naar een festival en vooral daarbij 'uit je dak gaan'. Afgelopen zondag werd voor het eerst het 'FrankLin Festival' gehouden in Cabrio, het openluchttheater in Soest.

Martin Huizenga

Franklin is een samenstelling van de voornamen Frank en Linda. Hun gezin woont aan de Molenstraat in Soest tevens het organisatorisch centrum van hun Stichting FrankLin. Professioneel geschoold in het toerisme, gewerkt op campings, bungalowparken en in recreatieteams. Nu richten zij zich op het vermaak voor mensen van alle leeftijden met een beperking.

Een kleine greep uit het aanbod in Nederland: Gezellige avondjes organiseren zoals verjaardagen, Sinterklaas komt op bezoek, een kerstmaaltijd. Vijf dagen Efteling, zeilen op de Waddenzee of kamperen in Brabant. In het buitenland: Sauerland, het Lago Maggiore of winter in Willingen. Frank: ,,Een vakantie naar eigen wens is mogelijk. Rollator, rolstoel of andere hulpmiddelen mee, geen bezwaar. Het blijft maatwerk. Vrijwilligers zijn beschikbaar en iedere beperking kent zijn speciale begeleiding, soms één op één. Een kind kan met ons gezin meegaan, maar ook families met elkaar. In deze wereld kennen de mensen elkaar en helpen onderling. Of ter ontlasting van de dagelijkse zorg nemen onze reisbegeleiders de zorg over."

Linda: ,,Hun beperking kent vele vormen. Kijk om u heen. Gevoelig voor sfeer. Vooral muziek geeft grote herkenning en vrijheid. Je erin storten. De muzikanten worden helden. Vanmiddag treden ieder heel uur op: De Deurzakkers, Dries Roelvink, Frans Duijts, Monique Smit en het One Two Trio. Natuurlijk maken sponsoren dit financieel mogelijk. Zoals de Rotary, het Soester wandelweekend, de gemeente Soest en de Special Social Club." Bij de opening krijgt Linda een cheque van 4000 euro aangeboden van het Gilde en wandelweekend.

Twee uur precies gaan de hekken open. De bezoekers, voornamelijk de doelgroep met hun verzorgers, stonden al  te wachten. Een bonte stoet trekt naar het theater. De verwachtingsvolle vrolijkheid is niet van de boslucht. De ballonnenman blaast zijn eerste ballonnetjes vol. Hij bevestigt ze aan zijn parasol in zijn hand. Hij roept: ,,Help, ik word omhoog getrokken". Een meelevend jongetje komt hem redden. De goochelaar heeft om zijn bosameublement al een groep bewonderaars verzameld. Doekjes verdwijnen ongezien en komen weer onverwacht tevoorschijn. De bakkers in de poffertjeskraam krijgen het druk en de toehappende mensen herken je aan de poedersuiker rond hun mond.

Op het kleine podium wordt door een DJ muziek gedraaid tussen de optredens in het theater door. ,,Bewegen door dansen, dat is altijd goed," zegt de PR vrouw van de Special Social Club uit Haarlem waar Franklin mee samenwerkt. Hun motto: 'If you have a Body, you are a Dancer'. ,,Regelmatig gaan we naar Disco en Dance events. Helemaal uitgelaten." Een mevrouw uit Hilversum vroeg aan een kennis of zij soms zijn bedrijfsbusje kon lenen om met haar bedlegerige zoon rond te toeren. Bij zijn pensioen kon zij de bus overnemen. ,,Meer ruimte om anderen mee te nemen. Maar nu, jaren later, is de bus versleten. Kunt u dit ook in de Gooi-en Eemlander schrijven?"

'Het feest kan beginnen want wij zijn binnen'. In een mum van tijd staat Cabrio op zijn kop. Uit het niets een polonaise en bij 'Zak eens even door, zak eens even door,…' gaat de rij spontaan door de knieën. De droom om tussen De Deurzakkers op te treden is groot en het duo krijgt versterking. Het voelt aan als een vrolijke, onbevangen en verrassende film. Na hun optreden op een selfie met iedereen. Achter de coulissen: ,,Wat een mooie middag in dit prachtige theater. Dit publiek is zo hartverwarmend en dankbaar. Op naar Waalwijk, Hóudoe!"