• René van Hal nam de ruim honderd belangstellenden mee door de oude Rijksstraatweg

    Peter Beijer

Druk bezochte kwartaalbijeenkomst HVS

25-09-2019, 00:19 | Lezersnieuws | Peter

SOEST- Meer dan honderd belangstellenden waren dinsdagavond op de presentatie van de René van Hal in Museum Soest afgekomen. Van Hal nam de aanwezigen aan de hand van archief- en actuele foto's mee naar verdwenen panden langs de doorgaande route door Soest. De Rijksstraatweg, van Vredehofstraat tot Birkstraat.

De tocht begon bij Hotel Trier (tegenover Paleis Soestdijk), ging onder meer langs het Java Hotel en eindigde bij uitspanning "Nieuw-Vosseveld" aan de Birkstraat.

De belangstelling voor de presentatie was zo groot dat er geen zitplaatsen meer beschikbaar waren. Ter plekke werd besloten om binnenkort een tweede presentatie over het onderwerp te houden, zodat de mensen die geen plaats bemachtigd hadden een volgende keer de 'virtuele fietstocht' langs de oude Rijksstraatweg door Soest kunnen maken.

Die virtuele tocht deed René van Hal nu overigens per e-bike. In ruim een uur tijd behandelde hij oude, verdwenen karateristieke panden. Villa’s, winkels, kerken, cafés, een molen, schoolgebouwen, benzinepompen. Alles kwam aan bod. Uit de zaal werden veel persoonlijke verhalen gedeeld, zodat de bijeenkomst een mooi, interactief, karakter kreeg. 

Het is de bedoeling dat de HVS dit soort bijeenkomsten vaker gaat organiseren. In woord en beeld de geschiedenis van Soest (soms letterlijk) kleur geven en verhalen en ervaringen delen. 

Binnenkort een herharling van de themabijeenkomst over de oude Rijksstraatweg. De datum wordt bekend gemaakt via de site van de HVS (www.hvsoest.nl)