• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Prijzenregen bij zonnig slot huttenbouwdorp

SOESTERBERG Alsof het er nooit had gestaan, het huttenbouwdorp, nadat binnen een uur de kinderen maar misschien nog wel meer hun ouders plezier beleefden aan het afbreken ervan. Van de dertig hutten was binnen de kortste keren dan ook niets anders meer te zien dan een enorme stapel afvalhout op de bouwplaats, het terrein van het Nationaal Militair Museum.

Jan van Steendelaar

Twee dagen hebben de 175 kinderen zich vermaakt met het bouwen van een hut, een initiatief van de Stichting Balans en Kinderopvang Bink. Het was de 23e editie die zaterdag traditioneel afgesloten werd met optredens door de kinderen en de prijsuitreiking. Sylvian, Mierle, Conner, Madeleine, Lisa en Kevin hadden volgens de jury de mooiste hut gebouwd, een voor de radar ,onzichtbare' straaljager. Die onzichtbaarheid was nodig ook, want hij stond pal onder de nog altijd werkende radar op de vliegbasis. Dat gold trouwens ook voor de bouwers van een duikboot, die de prijs kregen voor de beste uitbeelding van het bouwdorpthema 2019: Onder de radar.

Er was ook een prijs voor de slimste bouwer, Mohamed. Hij had bijna alle hout dat hij gebruikte niet zelf bewerkt, maar op maat laten maken in de werkplaats waar voor het eerst de bouwers een beroep konden doen op deskundige hulp met elektrisch gereedschap. Er waren verder onder meer prijzen voor de beste constructie, de mooiste aankleding, de beste samenwerking, voor aanstormend bouwtalent en de aanmoedigingsprijs.

TROOST Ook Melle kreeg een (troost)prijs: hij was het de eerste ,patiënt' in de EHBO-tent en na behandeling binnen vijf minuten terug nadat hij zich opnieuw had bezeerd… EHBO-ers Arjan Dolman en Hans Koudijs hebben dit jaar zo'n honderd kinderen op bezoek gehad met allemaal schaaf-, snij- en zaagwondjes. Eén meisje kreeg een doorverwijzing naar de huisarts in verband met letsel aan een enkel. Dat liep ze nota bene op buiten het dorp, namelijk tijdens een bezoek aan het museum toen ze over een bankje struikelde.

Voorafgaand aan de sluiting van het evenement zong Ed de Natris een aantal blues, waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde. Ook presenteerde hij de door hemzelf geschreven Huttenbouw blues die voortaan bij elke editie van het vakantiefeest zal worden gespeeld. Balans-directeur Jan Buijs bedankte ten slotte alle medewerkers, onder wie tientallen vrijwilligers. Met name Jochem Janssen en Marieke Pothoven werden in de meest letterlijke zin in het zonnetje gezet.