• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Ruim honderd zweefvluchten op open dag ACvZ

SOESTERBERG Honderden belangstellenden hebben zaterdag gebruikgemaakt van de mogelijkheid om kennis te maken met de zweefvliegsport. Op het 'eigen vliegveld' op de voormalige vliegbasis Soesterberg konden bovendien ruim honderd bezoekers een zweefvlucht maken. De meesten deden dat voor de eerste keer. De Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ) had daarvoor vijf toestellen beschikbaar.

De piloot en de passagiers, één per vlucht, hadden het niet beter kunnen treffen. Het weer was zo helder, dat ze een prachtig zicht hadden op bijvoorbeeld Amsterdam en Almere.

BIJZONDER GEVOEL Ze gingen met een lierstart de lucht in: een grote machine trok het toestel met een kabel van 1.200 meter lang van de grond, waarbij het aan de lier binnen drie seconden een snelheid haalde van 100 kilometer per uur. Dat op zich was al een bijzonder gevoel voor degenen die de kennismakingszweefvliegvlucht maakten.

STATIC SHOW De bezoekers hadden alle gelegenheid om kennis te maken met de ACvZ, die voor het eerst in haar 87-jarig bestaan op Soesterberg een open dag hield. Er was een static show waar de bezoekers de zweefvliegtuigen en andere materialen van dichtbij konden bekijken.

FANTASIEWERELD Voor de kinderen waren er enkele activiteiten. Er was onder meer een springkussen en de allerkleinsten konden in een trapvliegtuig in hun eigen fantasiewereld een vlucht maken. Dat deden niet de jeugdleden van de Luchtvaartgroep van Scouting Zeist. Zij hadden vanzelfsprekend meer belangstelling voor alles wat met vliegen te maken heeft.