• (Archieffoto ter illustratie).

    Eempers

Twee dagen verhalen van Koude Oorlog op Vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG Op Vliegbasis Soesterberg worden in het eerste weekend van de herfstvakantie (zaterdag 19 en zondag 20 oktober) diverse activiteiten gehouden. In het kader van het themajaar Koude Oorlog houdt de provincie Utrecht in samenwerking met het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, gemeente Soest en gemeente Zeist een groot evenement. Bezoekers kunnen verhalen en geheimen van de Koude Oorlog met een uitgebreid programma voor jong en oud beleven, vol cultuur, natuur en avontuur. Er zijn binnen- en buitenactiviteiten. Toegang is gratis.

Tussen 1945 en 1991 was Europa in de greep van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Het was een tijd van oost tegen west, het IJzeren Gordijn, spionage en de dreiging van de atoombom. Gedeputeerde Rob van Muilekom: ,,Ook in de provincie Utrecht heeft de Koude Oorlog heel wat sporen nagelaten. Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende gebouwen en installaties uit deze periode bewaard gebleven en is de dreiging van die tijd nog voelbaar. We willen het gebouwde erfgoed en de verhalen van de Koude Oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens dit evenement kan jong en oud kennismaken met deze verhalen en de monumenten op dit uitgestrekte terrein met haar roemruchte verleden."

De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. In 2019 is het precies zeventig jaar geleden dat de NAVO is opgericht en dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De provincie grijpt dit themajaar aan om Utrechtse verhalen uit deze periode te ontdekken en te laten zien.

Twee dagen lang is er van alles te zien en te doen op bijzondere locaties die normaal zijn afgesloten voor publiek: theatervoorstellingen, poëzie- en verhalenroutes, kunstwerken, muziek, tentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes, en voor de jonge bezoekers zijn er gamerooms, speurtochten, exposities en meer. Alles in het teken van beleven, onderzoeken en ervaren van deze bijzondere geschiedenis. Uitrusten kan bij een van de foodtrucks of op de picknickplaats.

Het evenement is beide dagen gratis toegankelijk tussen 10.00 en 16.00 uur. Het hele programma is op deze website in te zien.