• De uitlaat spuit grote, dikke, zwarte rookpluimen de lucht in. Het spektakel aan de A.P. Hilhorstweg ging hand in hand met een gezellige sfeer in en rond de feesttent.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Tijdens een tocht van zo' n dertig kilometer lengte trokken de oude trekkers veel bekijks.

    Jaap van den Broek
  • Volle kracht vooruit. Dat valt niet mee bij enorme gewichten die getrokken moeten worden.

    Jaap van den Broek

Familiair Powerweekend: mooie mix van sensatie en gezelligheid

SOEST Het is een apart gezicht. Midden in de polder, in een weiland aan de A.P. Hilhorstweg is een compleet dorp opgebouwd. Het Powerweekend Soest is weer van start gegaan. Sterke en mindere sterke motoren meten hun paardenkrachten en leveren een spectaculair schouwspel op voor de ogen van een goed gemutst publiek.

Ton van Zoeren

De grote feesttent is de trekpleister waar de bezoekers elkaar ontmoeten voor een hapje en een drankje. Met optredens van Henk Dissel, Stef Ekkel en Mooi Wark op zaterdag en de band Papa Di Grazzi op vrijdag is de feeststemming in de avonduren bij voorbaat gegarandeerd. Buiten brullen de motoren van de voertuigen in diverse uitvoeringen om de Full-Pull te halen. Daar tracht men een sleepwagen de volle honderd meter voort te trekken.

Het levert een mooi schouwspel met stuiterende voorwielen en uitlaten die volop roken. Tropische temperaturen zijn te meten op het evenemententerrein. Toch is er geen wanklank te horen. Dennis Koetje staat in de pal in de zon zich te vergapen aan al het moois. Hij is op uitnodiging van de organisatie aanwezig. ,,Wat ontzettend mooi al die machines en wat een rook'', lacht Koetje, die ooit eens meedeed met de toertocht van de trekkers.

SAAMHORIGHEID Ook pal in de zon staat Ruud van de Bunt. Als parkeerwacht loodst hij de eerste auto's naar een plek. Op de vraag of het goed gaat reageert hij ontkennend. ,,Nee, maar ik heb wel net een flesje water op'', lacht hij. Hij neemt zijn taak serieus, want de eerste auto's moeten meteen goed staan. ,,Anders wordt het straks een rommeltje.'' Van de Bunt is al jaren van de partij. ,,Ik ben er bij vanaf maandag bij de opbouw. Dat is de mooiste fase. Die saamhorigheid vind ik zo mooi.''

ZONDER PROBLEMEN Zijn collega's Gerard van Asch en Willem van den Deijssel hebben het wat gerieflijker. Van Asch houdt met argusogen de stroomvoorziening in de gaten. ,,Dit jaar verloopt het voor het eerst zonder problemen.'' Van den Deijssel is vrijdagmiddag van half vijf tot diep in de nacht bezig geweest om hamburgers voor de medewerkers te bakken. ,,Ik weet niet waar zij ze laten, maar ik ben constant aan het bakken geweest'', aldus de vrijwilliger. ,,Hamburgers bakken is zijn passie'', zegt Van Asch.

FANS Richard van Dieten uit Woudenberg bekijkt het schouwspel vanuit de tent. Hij is fan van de sport. ,,Hier ben ik elk jaar. De combinatie van mooie machines en hun kracht vind ik prachtig. Wel jammer dat er zo weinig bekend is gemaakt in het programmablad over de technische gegevens van de machines. Maar verder is alles prima georganiseerd.''

PERFECT Diep verscholen onder hun parasols zitten een vader en zijn gehandicapte zoon te genieten. ,,Ik doe dit voor mijn zoon, want die vindt het geweldig. We gaan per jaar wel twaalf keer in het hele land kijken. De organisatie is hier altijd perfect. Gelukkig is het weer goed, dus geen problemen met de rolstoel van mijn zoon. Eigenlijk zouden ze hier een plateau moeten maken voor de rolstoelers. Dan hebben ze beter zicht.''

GESLAAGD Tevreden zit bestuurslid Michel Witkamp te lunchen. Met de wetenschap dat er ook nog ruim honderd trekkers elk moment van hun toertocht terugkeren spreekt hij van een wederom geslaagd evenement.,,Het was vrijdag bomvol hier met een gezellige sfeer. Ik ben ook bestuurslid van het gilde, maar dit is toch heel anders, terwijl de meeste jongens van het gilde hier ook medewerkers zijn. Ook is het elke keer geen probleem om sponsors te vinden. Het is een mooie week met een nauwe band tussen de vrijwilligers'', klinkt Witkamp trots.

VREUGDEKREET Een vreugdekreet stijgt boven de muziek uit. De zesjarige Menne van Eiden uit Eemnes verneemt uit de speakers dat zijn vader tweede is geworden. In zijn Ajax-tenue rent hij juichend naar het hek om zijn vader te feliciteren. Het is overduidelijk dat senior zoonlief met zijn prijs de verloren wedstrijd tegen Tottenham Hotspurs definitief doet vergeten. Het tafereel is tekenend voor de familiaire sfeer die overheerst tijdens een geslaagd Powerweekend Soest.