• Elk jaar op 4 mei hebben de scouts een belangrijke ondersteunende rol bij onder andere de kranslegging.

    Jaap van den Broek
  • Peter Beijer

Geen 4 mei zonder scouts

SOEST Ze zijn er altijd bij, leden van verschillende scoutinggroepen uit Soest. Onderdeel van de procedure en de plechtigheid wanneer op 4 mei de doden worden herdacht. Dat zal overmorgen niet anders zijn.

Peter Beijer

Elk jaar op 4 mei wordt er twee minuten letterlijk stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en zij die na 1945 door oorlogsgeweld om het leven kwamen. In Soest wordt bij het oorlogsmonument op de Inspecteur Schreuderlaan een herdenkingsceremonie gehouden. De scouts van onder meer de Fakkeldraagsters ondersteunen bij de plechtigheid.

BELANGRIJK Marijke Bokdam is woordvoerder van de Fakkeldraagsters. Vanaf haar vijfde is zij lid van deze scoutinggroep voor meisjes en vrouwen. Uit eigen ervaring kent Bokdam de impact van de 4-meiherdenking. ,,De Soester scoutingsgroepen Hopman Masselmangroep, Don Bosco, en de Paltz- en Eemgeuzen vervullen een ceremoniële taak tijdens de herdenkingsceremonie. In veel plaatsen in Nederland gebeurt dat. Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het is belangrijk om daar met jong en oud bij stil te staan."

INDRUKWEKKEND Bij de Fakkeldraagsters kunnen meisjes vanaf 5 jaar lid worden. De aanwezigheid bij de herdenking is echter voorbehouden aan de oudere jeugdleden. ,,De allerjongsten doen nog niet mee. Je moet tijdens de ceremonie stil blijven staan. Van kleine kinderen kan je niet verwachten dat ze de aandacht een uur vast blijven houden. Bij de plechtigheid zijn daarom de scouts en de explorers aanwezig. Dat zijn onze leden tussen de 11 en 18 jaar. Begeleiders en overige leden van de Fakkeldraagsters vervullen ook een ceremoniële rol, zo hebben we een brede leeftijdsgroep. Het is allemaal indrukwekkend. De burgemeester is aanwezig en er worden verhalen uit de oorlog verteld."

VLAG Ninti Schavemaker en Larissa Vermeulen zijn 15-jarige explorers die namens de Fakkeldraagsters deel uitmaken van de ceremoniële ondersteuning tijdens de herdenking. Larissa gaat het voor de derde keer meemaken. ,,De vorige keer mocht ik met de vlag lopen. Ik vind het indrukwekkend met al die mensen. Mijn ouders zijn trots dat ik bij de herdenking een rol vervul. Deze dagen wordt op school aandacht gegeven aan de oorlog. Ik krijg er veel van mee."

Voor Ninti Schavemaker is het de eerste keer dat zij bij de herdenking aanwezig is. ,,Ik heb nog geen idee wat ik mee ga maken. Het zal best wel indrukwekkend zijn, het is toch iets heftigs waar wij voor staan. Het zal vast wel een toffe ervaring zijn, zeker achteraf, want we moeten een lange tijd stil blijven staan. Ik heb er in ieder geval veel zin in. Het is een dankbare opdracht."

VOORBEREIDING Marijke Bokdam ziet geen rol voor de scouting om de kinderen vooraf over de oorlog te informeren. ,,De scholen, zoals het Griftland College, het Baarns Lyceum en de scholen in Amersfoort zijn daar actief in. Onze voorbereiding gaat vooral over de ceremonie zelf. We vertellen de meiden waar ze moeten staan en wat ze wel en niet mogen doen."

Het vervullen van een rol bij de 4-meiherdenking is eervol vindt Bokdam. ,,Je staat daar niet voor je zelf. Dat beseffen de scouts. Ik denk dat zij zich meer dan gemiddeld betrokken voelen bij de maatschappij. Zij assisteren bijvoorbeeld bij activiteiten zoals bij de organisatie van de Oranje Vrijmarkt. Zo ontwikkelen scouts zich tot zelfstandige volwassenen en blijven wij betrokken bij de maatschappij."

GEZONDE RIVALITEIT De scoutinggroepen in Soest werken samen tijdens de 4-meiherdenking en de Oranje Vrijmarkt. De verenigingen kennen elkaar goed. Bokdam: ,,Wij hebben een gezonde rivaliteit, dat is altijd al zo geweest. Het zijn vier verschillende groepen met een andere samenstelling. Voor elk wat wils dus en we hebben meer profijt dan last van elkaar. Dat samenwerken is wel bijzonder. In een plaats als Soest moet je als verenigingen meer met elkaar optrekken en samenwerken. De scouting geeft daarin het goede voorbeeld."

PROGRAMMA De aula van het Griftland College is vrijdag weer het decor van een herdenkingsdienst. Die begint om 19.00 uur. Vanaf 18.45 uur zijn belangstellenden welkom. Na onder meer gedichten, een voordracht en pianospel gaan de mensen in een stille tocht naar het monument aan de Inspecteur Schreuderlaan. Daar begint om 19.45 uur de ceremonie met onder anderen de kranslegging en twee minuten stilte.

SOESTERBERG In Soesterberg begint in de Vredekerk om 19.00 uur een plechtige herdenkingsbijeenkomst. Ook vandaar gaat het rond half acht in een stille tocht naar het monument op het Odijkplein voor de Dodenherdenking.

5 MEI Hardlopers van AV Pijnenburg arriveren zaterdag 5 mei in de vroege ochtend weer in Soest. Ze nemen vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur mee dat om 9.00 uur door burgemeester Rob Metz zal worden ontstoken bij Museum Soest aan de Steenhoffstraat.