• Eempers

Gehavend beeld van Lenin op expositie

SOESTERBERG In het Nationaal Militair Museum (NMM) is donderdagmiddag een bronzen beeld van Lenin aangekomen. Het is bijna drie meter hoog en weegt 950 kilo. Het is één van de vele iconische objecten in de tentoonstelling 'Als de Russen komen', over Nederland en de Koude Oorlog. De tentoonstelling is vanaf 23 februari te zien in het NMM.

Lenin werd in 1917 de grondlegger en leider van de Sovjet-Unie. Zijn beeld is van belang voor de tentoonstelling omdat het symbool staat voor het einde van de Koude Oorlog. Beelden als deze waren wijdverspreid in Oost-Europa en verdwenen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie uit het straatbeeld. Soms gebeurde dat met geweld. Zo werden sommige beelden door de bevolking omver geworpen. Een gat in de bovenarm van het beeld in de tentoonstelling van het NMM herinnert daaraan. Het beeld is in bruikleen gegeven door het Poolse Muzeum Zamoyskich w Kozlówce.

Op 23 februari 2019 opent het NMM een tentoonstelling over Nederland en de Koude Oorlog. Bezoekers maken hierin een multimediale reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland en beleven de dreiging van weleer waarbij ook recente gebeurtenissen niet onbehandeld blijven.