• Ruim honderd tractoren van meer dan 34 jaar oud rijden zaterdag in kolonne door Soest. Start: 14.00 uur op Koningsweg 33.

    Privé

Gemotoriseerde PK's en veel gezelligheid

SOEST ,,Een vertrouwd evenement in een nieuw jasje!" Zo omschrijft Michél Witkamp het Powerweekend dat vrijdag van start gaat met de autotrek. Trucks, trekkers en gezelligheid met bekende artiesten vormen de hoofdmaaltijd voor het tweedaags evenement waar jong en oud zich kan vermaken. De weilanden rondom A.P. Hilhorstweg 19 zijn het decor voor de gemotoriseerde pk's en nevenactiviteiten.

Peter Beijer

,,Wij willen gewoon een keer wat anders!" Michél Witkamp, van de Stichting Trekkerdag Soest, geeft een eenvoudige verklaring als hem gevraagd wordt waarom het Powerweekend een gewijzigde programma-invulling ten opzichte van de twaalf voorgaande edities. ,,Door wijzigingen van aanvangstijden verwachten wij nog meer mensen naar de A.P. Hilhorstweg te kunnen lokken. Door het hanteren van lage entreeprijzen, speelmogelijkheden voor kinderen, randprogrammering en een uitgebreid horeca-aanbod zijn de mogelijkheden gecreëerd voor een toegankelijk evenement met voor elk wat wils."

AUTOPULLING De openingsavond van het Powerweekend staat in het teken van de Autopulling (autotrek). Dit is een autosport waarbij krachtige motoren, snelheid, sensatie en show centraal staan. Op een aarden baan van 100 meter worden de krachten gemeten tussen de verschillende deelnemers. De weerstand die de auto's ondervinden wordt veroorzaakt door de steeds zwaarder trekkende sleepwagen die de auto's voor de 100-meterlijn tot stilstand tracht te brengen.

Het programma start om 17.30 uur met de Jeepklasse en de 2.8 ton standaard. De leden van de DCPO (landelijke organisatie autopulling) gaan onderling uitmaken wie de winnaar wordt van het Powerweekend Soest 2018. Rond 22.00 uur wordt het sportieve gedeelte afgesloten en wordt het evenement voortgezet in de feesttent. De afterpullparty wordt opgeluisterd met de muzikale en vocale ondersteuning van Papa Di Grazzi & Jan Smit.

OLDTIMERS Op zaterdag 30 juni staan de trekker en de truck centraal. Tractoren van 34 jaar en ouder maken 's middags een rit door de omgeving. De start is om 14.00 uur bij Van Doorn Soest aan de Koningsweg 33, de finish om ca 17.00 uur aan de A.P. Hilhorstweg.

Naar verwachting zijn er zaterdag meer dan 100 oldtimers te bewonderen langs. De oldtimers worden ook tentoongesteld zodat het publiek een beeld van het historische, ronkende boerenleven krijgt voorgeschoteld.

TREKKERTREK In de namiddag starten vanaf 16.30 uur de tractorpullingwedstrijden, ook wel trekkertrek genoemd, gevolgd door de truckpulling. Meer dan 180 tractoren in de standaard-, sport- en supersportklasse zijn te zien. Tijdens deze wedstrijden nemen de vermogens alsmaar toe. Spektakel is volgens de organisatoren gegarandeerd. Na de wedstrijden volgt een feestavond met de drive-in show van RadioNL en een optreden van volkszanger Jannes.

TROJKA Het Powerweekend past volgens Witkamp perfect in een trojka van grootschalige zomerse buitenevenementen in Soest. ,,Met het Zomerfeest begin juni en de Gildefeesten eind augustus passen wij met het Powerweekend perfect tussen deze twee evenementen. De organisaties hebben veel verwantschap, soms letterlijk. Met het Powerweekend nieuwe stijl hebben we een vertrouwd evenement in een nieuw jasje gestopt. Dat het programma in een behoefte voorziet is meetbaar aan de toeschouwersaantallen. In 2006 startten wij met duizend bezoekers per dag. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar 2500."

Meer informatie: www.powerweekendsoest.nl