• Martin Huizenga

Genoeg te kiezen op 21 maart in Soest

SOEST Tenminste veertien partijen doen op 21 maart in Soest mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Mogelijk stellen zich nog meer politieke bewegingen op voor de stoelendans aan het Raadhuisplein.

Johan van Beek

Er zijn in elk geval twee nieuwkomers: Jonge Honden en LTR (Lijst Tjerk Reijinga). De laatste zit sinds december onder eigen naam in de raad, nadat hij uit teleurstelling over zijn lage positie op de kieslijst van D66 uit de fractie was gestapt.

Lijsttrekker van Jonge Honden is Joris Leppers, gevolgd door Gert Wessels.

Bayram Kurt waagt een nieuwe poging om in de Soester gemeenteraad te komen. Hij heeft de naam van zijn vorige partij Leefbaar Soest gewijzigd in Verenigd Soest, waarin volgens hem allerlei groepen uit de Soester samenleving zijn vertegenwoordigd.

Na de mislukte verkiezingen van 2014 is het stil rond Partij Voor Soest, maar de partij staat nog wel geregistreerd en kan eventueel meedoen. Tot en met 5 februari kunnen partijen zich aanmelden voor de verkiezingen. Nieuwe partijen krijgen dan als naam een lijstnummer toegewezen. In Soesterberg overwegen tegenstanders van bestemmingsplan Oude Tempel ook mee te doen aan de raadsverkiezingen.

De meest opmerkelijke 'nieuwkomer' waarmee de 'gevestigde orde' te maken krijgt, is Jonge Honden waarvan Joris Leppers lijsttrekker is. Op de tweede plaats staat Gert Wessels die de Cultuurstimuleringsprijs 2013 won. Hij kreeg het toen voor elkaar dat in het fietstunneltje jonge kunstenaars legaal graffiti mochten maken. Zo kregen jonge kunstenaars een gelegenheid om zich creatief te uiten en werd voorkomen dat de tunnel op illegale wijze werd 'besmeurd'.

Wessels zelf zit in het laatste jaar van de Kunstacademie en is in Utrecht bezig om een atelier te realiseren.

IEDEREEN ,,We zijn een jong enthousiast team, maar we richten ons niet alleen op jongeren. We zullen er voor iedereen zijn." Over de plannen en het verkiezingsprogramma wil hij eigenlijk liever nog helemaal niets zeggen. ,,We zijn allerlei zaken aan het voorbereiden, ook de website. Over twee, drie weken zullen we naar buiten treden. We gaan het verrassend en verfrissend aanpakken. Maar nu heb ik eigenlijk al meer gezegd dan ik had willen zeggen."

OPROEP Bayram Kurt probeert nogmaals een rentree in de gemeenteraad af te dwingen. Mogelijk kan hij profiteren van het feit dat Osman Suna en Adem Baskaya (beiden PvdA) niet meer meedoen.

Kurt werd in 2006 met voorkeursstemmen gekozen in de raad. Vanwege onenigheid over de gang van zaken rond de nieuwbouw van de moskee aan de Vrijheidsweg verliet hij de CDA-fractie en ging hij verder als Lijst Kurt. In de tussentijd richtte hij Leefbaar Soest op, waar hij assistentie kreeg van Johan Baks (ex-CDA en ex-BAM). Na de verkiezingen van 2010 nam Baks de leiding over en na een poosje week hij zich los en ging verder als Burgerbelangen Soest-Soesterberg.

In 2014 probeerde Kurt het weer met Leefbaar Soest, maar de partij kreeg onvoldoende stemmen voor een zetel. Kurt heeft vorige week de naam Verenigd Soest laten registreren en kan onder die naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op21 maart. Hij verklaart dat de partij representatief is voor de Soester samenleving. Op onder meer Facebook probeert hij kandidaten voor de kieslijst en zelfs potentiële wethouders te werven voor Verenigd Soest.

LTR Lijst Tjerk Reijinga (LTR) is een nieuwe naam die zich anderhalve week terug aankondigde. Tjerk Reijinga stapte kort ervoor uit de fractie van D66 gestapt, omdat hij door de ledenvergadering op de achtste plaats van de kieslijst was gezet. D66 is momenteel met vijf zetels de grootste partij in Soest, maar normaliter zal D66 niet groeien naar acht zetels. Reden voor Reijinga om op eigen houtje verder te gaan. Hij vindt dat Soest beter zal worden van zijn idealen, maar wil nog niets over zijn verkiezingsprogramma kwijt. Ook is Reijinga nog bezig om partijgenoten te vinden en een kieslijst samen te stellen.

Alle partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben tot en met 5 februari de tijd om een kieslijst in te dienen bij de gemeente. De coalitiepartners D66, Soest2002, VVD en CD en de huidige oppositiepartijen GGS, PvdA en GroenLinks hebben dat inmiddels gedaan. ChristenUnie, Burgerbelangen, LSA en DSN zullen waarschijnlijk hun fractieleider als lijsttrekker presenteren.