• Jaap van den Broek
  • fakkeldraagsters
  • fakkeldraagsters
  • fakkeldraagsters

Aan bloemen geen gebrek bij herdenkingsmonument

SOEST Dit jaar geen defilé langs het herdenkingsmonument aan de Ir. Menkolaan. Zodoende kunnen mensen er evenmin bloemen neerleggen. De kranslegging (maandagmorgen) zal alleen door burgemeester Rob Metz geschieden, zowel in Soest als Soesterberg.

Toch is er aan bloemen geen gebrek bij de plechtige plek aan de Ir. Menkolaan. Het Soester monument is een van de 75 in ons land waar het Nationaal Comité 4-5 mei en telers van Seavent tientallen emmers met tulpen lieten brengen. Ze werden zondag in ontvangst genomen door scouts van De Fakkeldraagsters die de bossen een plaatsje gaven, bij zowel het monument als de plaquette, opgericht ter nagedachtenis aan Soesters die zijn gesneuveld in Nederlands-Indië.

STEENTJES Omdat de dodenherdenking er op vier mei iets anders uitziet dan gewoonlijk, hebben de scoutinggroepen uit Soest een alternatieve manier gevonden om samen te gedenken. De leden van de vier groepen hebben ieder een kleine steen beschilderd met een mooie tekst of tekening, die bijeen zijn gelegd bij het oorlogsmonument in Soest.

Met een kleine afvaardiging werden de stenen zondagmorgen bij het oorlogsmonument geplaatst. Na een korte plechtigheid waarbij ritueel de Nederlandse vlag halfstok werd gehangen liepen de acht scouts op gepaste afstand langs om de circa 150 stenen neer te leggen.

Meer dan honderd leden van de Fakkeldraagsters, de Hopman Masselman Groep, de Paltz en Eemgeuzen en de Don Bosco hebben ook massaal foto’s ingestuurd waarbij ze een saluut brengen, wat normaal gedaan wordt tijdens het Wilhelmus na de twee minuten stilte op 4 mei. Het geheel van de herdenking is verwerkt in een mooie video, waarin Cees Vos, voorzitter van Stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg een herdenkingstoespraak houdt over dit bijzondere jubileum van onze vrijheidsviering. Daarnaast draagt Thomas Lantsheer, winnaar van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Griftland College zijn inzending over vrijheid voor.

Het resultaat van de steenlegging, de vlagceremonie, de foto’s van scouts, de toespraak van Cees Vos en het gedicht van Thomas Lantsheer is hier te bekijken.