• Dutchbatters bezoeken een ceremoniële begraafplaats voor de slachtoffers van Srebrenica.

    ANP

De val van Srebrenica in symposium in NMM

SOESTERBERG In Nationaal Militair Museum wordt op vrijdag 10 juli een symposium over de val van Srebrenica gehouden. In ‘Srebrenica – en nu?’ wordt teruggekeken op de zwarte bladzijde van 11 juli 1995.

Dat was 25 jaar geleden de datum dat de Bosnische enclave Srebrenica in handen viel van Bosnisch-Servische troepen, met dramatische gevolgen. Het NMM staat hierbij stil en wil nagaan welke lessen de krijgsmacht 25 jaar later uit Srebrenica heeft getrokken.

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 10 juli, van 13.00 tot 15.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Het symposium is daarom ook online te volgen. Sprekers zijn onder anderen Bert Bakker, voorzitter parlementaire enquêtecommissie Srebrenica, Christ Klep, militair historicus en Erwin Kamp, hoofdkrijgsmachtraadsman. De sprekers gaan met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen, onder leiding van Frank Westerman.

Westerman, schrijver-journalist en auteur van o.m. ‘De Slag om Srebrenica. De aanloop, de val, de naschok’, drong destijds als correspondent van ‘de Volkskrant’ tweemaal tot de door Dutchbat bewaakte enclave toe en schreef na de val en de massamoord op duizenden Bosniërs een reeks onthullende artikelen voor ‘NRC Handelsblad’.