• Het Oranje Hotel is een van de verdwenen panden die ter sprake en in beeld komen op dinsdag 24 september.

    Historische Vereniging Soest

Verdwenen panden weer even terug

SOEST Het karakteristieke Oranje Hotel aan de Burgemeester Grothestraat, het (jaren '60) pand van de bibliotheek op de hoek van de Molenstraat en de Albert Cuyplaan, De Rode Haan in Soest-Zuid. Het zijn panden met een geschiedenis die tot het verleden behoren. De Historische Vereniging Soest/Soesterberg (HVS) haalt ze voor even terug naar vandaag de dag.

Dat gebeurt op dinsdag 24 september in Museum Soest waar al zoveel lokale historie wordt geconserveerd. Vanaf acht uur die avond komen tijdens de kwartaalbijeenkomst van de HVS oude straatbeelden weer even op het netvlies te staan tijdens een tocht langs verdwenen panden.

TOCHT René van Hal van de HVS verzorgt (na Boris Berkhout en Gijs van Brummelen) voor de Soester Courant al jarenlang de tweewekelijkse rubriek Verdwenen Soest, waarin hij aan de hand van oude foto's Soester oproept hun geheugen aan te spreken.

De tocht langs verdwenen panden is ook door hem uitgestippeld. Tijdens een presentatie neemt hij dinsdagavond de bezoekers mee op de doorgaande route van Soest, de voormalige rijksstraatweg. Van Hotel Trier bij Paleis Soestdijk tot de uitspanning Nieuw Vosseveld in zuid. Van Hal doet dat aan de hand van oude zwart-wit foto's, zodat e bezoekers zich kunnen wanen in een paardentram die vroeger deze route dagelijks aflegde.

STAPJE VOOR STAPJE ,,Wij maken een virtuele tocht door de oude Rijksstraatweg door Soest en staan stil bij panden die inmiddels verdwenen zijn, maar in de historie van Soest een belangrijke functie hebben gehad. We komen langs villa's, winkels, kerken, cafés, een molen, schoolgebouwen, benzinepompen. Stapje voor stapje trekken we door het heden van de bebouwde kom en staan stil om de historie van die plek en onze persoonlijke ervaringen van de aanwezigen te delen aan de hand van foto's en oude prentbriefkaarten."

REVUE De volgende verdwenen panden gaan de revue passeren: Hotel Trier, Huize Vredehof, Nieuwerhoek, Mariakerk, Viersprong, Oranje/Javahotel, Braamhage, Slijterij Van der Linden, Hotel Eemland, Huize Mariënburg (Van Weedestraat), Snackbar de Zwaluw, NMB-Bank, Melkboer Kok, Café Centraal, Verenigingsgebouw, Bonifaciusschool, Bibliotheek, Firma Roos, Gulf Pomp, Gouden Ploeg, Panden rondom Oude Kerk, Café De Wacht, Finapomp vd Broek, Molen de Vlijt, De Viersprong (Birkstraat), De Rode Haan, Tensen, Auto Bosboom, Nieuw-Vosseveld.

Het uitgangspunt van de presentatie is: afgebroken panden en nieuwbouw of weg voor in de plaats…
Dinsdag 24 september, 20.00 uur, Museum Soest, Steenhoffstraat 46, kwartaalbijeenkomst HVS met presentatie door René van Hal.