• Politie

Hoofdverdachte ontvoering in Soest blijft in de cel

SOEST (JPU) De rechtbank heeft opnieuw het voorarrest verlengd van een 24-jarige verdachte die een jaar geleden betrokken was bij een ontvoering in Soest. Drie medeverdachten uit Soest die eerder dit jaar werden vrijgelaten, blijven op vrije voeten. De rechtbank wees wel een verzoek toe van de advocaten van deze Soesters. Alle verdachten in deze zaak worden nu ook als getuigen gehoord.

Volgens de officier van justitie is de ontvoering het gevolg van een ruzie tussen een groep Turken en een groep Marokkanen. De ruzie ging om geld. Het slachtoffer, een Amersfoorter, deed in juli aangifte dat hij was ontvoerd door de Turkse groep. De hoofdverdachte werd toen al aangehouden. De drie mannen uit Soest van 35, 36 en 42 jaar oud, kwamen later in beeld. Zij zijn eerder dit jaar vrijgelaten uit voorarrest, maar moesten wel op alle zittingen verschijnen. Donderdag bleek dat ze zich allemaal hebben gedragen. Ze blijven in ieder geval tot juli op vrije voet.

ONTVOERING De verdachten behoren tot het Turkse kamp. Het slachtoffer werd op 3 juli aan het begin van de avond in zijn nek gegrepen en in een auto meegenomen naar Soest. Hij werd met een mes geprikt. De ontvoerders namen hem mee naar een garage. Ze trokken een zak over zijn hoofd en ze laadden een paar keer een vuurwapen door vlakbij het gezicht van het slachtoffer. Het slachtoffer werd bedreigd: „Je moet geld regelen anders zie je je familie nooit meer. Dit is geen spelletje. Als het niet goed komt, gaan we je martelen. We snijden je tenen en vingers eraf en daarna maken we je dood." Om twee uur 's nachts werd het slachtoffer vrijgelaten.

Het slachtoffer heeft zich ook gemeld bij slachtofferhulp. Hij gaat ook schadevergoeding vragen. De inhoudelijke  van de rechtszaak is op 24 juli.