• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Evert van Brummelen
  • Evert van Brummelen

Hoosbui zet straten blank in Soest

SOEST Een vrij korte maar hevige regenbui heeft op diverse plekken in Soest voor overlast gezorgd. Diverse mensen spreken op twitter over neerslaghoeveelheden van tussen de 60 en 70 millimeter in minder dan twee uur tijd.

Straten kwamen onder water te staan en kelders moesten leeggepompt worden. Onder meer op de Di Lassostraat en de Soesterbergsestraat liep het water niet weg en ook de Jacob Catslaan veranderde tijdelijk in het 'Jacob Catskanaal'. Inmiddels is het alweer even droog, maar de brandweer is nog druk met de naweeën van het noodweer.

STORM VAN KRITIEK Twee jaar geleden zorgden binnen twee weken twee enorme regenbuien ook al voor veel wateroverlast in delen van Soest en Soesterberg. Straten stonden blank, veel kelders liepen onder. Het leverde destijds een storm van kritiek op het functioneren van de riolering in de gemeente op. Het gemeentebestuur liet toen weten dat er vooralsnog geen rioolstelsel te realiseren is, dat binnen zo'n korte tijd zulke extreem grote hoeveelheden hemelwater kan verwerken.

Op verschillende locaties in de gemeente worden rioolbuizen - waar nodig - vervangen. Dat gebeurt bij voorkeur in combinatie met geplande werkzaamheden aan het wegdek en herinrichtingen van straten en wegen, zoals recentelijk in de Beetzlaan. De kosten vallen dan veel lager uit dan wanneer eerst de riolering wordt aangepakt en pas in een later stadium het wegdek wordt vernieuwd.