• Gemeente Soest

'Innovatiefonds Sociaal Domein groot succes´

SOEST Het Innovatiefonds Sociaal Domein is volgens de gemeente een groot succes. Drie initiatieven ontvangen binnenkort een financiële bijdrage uit het fonds, namelijk 'Fietsen Alle Jaren', 'Uw Mantelzorg Café' en de cursus 'Kracht van Herinneringen'. Het Innovatiefonds Sociaal Domein wil nieuwe initiatieven en kruisbestuivingen stimuleren op het gebied van zorg, zelfredzaamheid, participatie en veiligheid.

'Fietsen Alle Jaren' is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van 'de wind door je haar'. Samen met een andere passagier gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen zij met elkaar herinneringen. De ervaring, met name in Denemarken waar het idee vandaan komt, laat zien dat deze fietstochten enorm bijdragen aan de vitaliteit van de deelnemers. De riksja gaat in juni 2018 rijden. 

'Uw Mantelzorg Café' is een initiatief van Amanda Minkema. Wekelijks krijgen mantelzorgers uit Soest en Soesterberg de gelegenheid elkaar te ontmoeten. Maandelijks wordt een door de mantelzorgers zelf gekozen thema besproken of een ontspannende activiteit door vrijwilligers georganiseerd. Tot slot introduceert de King Arthur Groep in Soest de cursus 'Kracht van Herinneringen' voor zowel mensen met dementie als haar of zijn mantelzorger.   

Wethouder Jannelies van Berkel: ,,Ik ben blij dat we deze inspirerende nieuwe initiatieven voor inwoners met een zorgvraag kunnen ondersteunen met het Innovatiefonds Sociaal Domein."

Instellingen, verenigingen en ondernemingen kunnen subsidies aanvragen voor een activiteit, project of product op het gebied van zorg, zelfredzaamheid, participatie en veiligheid. Aanvragen kunnen kleine initiatieven zijn of grote plannen. Per aanvraag geldt een maximum van € 25.000. Kijk voor meer informatie op www.soest.nl/innovatiefonds-sociaal-domein.