• Archief Eempers

Investering gevraagd in monument

SOESTERBERG Om 'een buitengewoon stuk culturele geschiedenis' te herdenken heeft het burgerinitiatief Soesterberg Air Force Memorial (SAM) het initiatief genomen voor een monument in het nieuwe park op de overkluizing van de Amersfoortsestraat. Dat zal verwijzen naar de veertigjarige aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht in Soesterberg.

De Stichting Air Force Memorial heeft opdracht voor het kunstwerk aan de Soester kunstenaar Chris Rodenburg verleend.

De stichting is voor de financiering ervan afhankelijk van bijdragen van bedrijven en particulieren. Daarom heeft ze een crowdfunding op touw gezet.

NAAMSVERMELDING Voor 30 euro krijgen de 'sponsors' een naamsvermelding op de website www.safm.nl, en voor 100 euro zijn ze verzekerd van een 'eeuwige' naamsvermelding op het monument zelf. Verder kan men één van de drie zitbanken in de vorm van de achterkant van een Amerikaanse slee adopteren.

Het park met 'op de kop' langs de Veldmaarschalk Montgomeryweg het uit twee delen bestaande monument ligt aan de toeristische fietsroute. Daarom worden naar verwachting minimaal 10.000 bezoekers per jaar verwacht die in het park en bij het monument de veertigjarige 'Amerikaanse geschiedenis' (1954-1994) kunnen (her)beleven. Het was een periode waarin de aanwezigheid van de Amerikanen met hun uiteenlopende achtergronden en gewoonten zo'n bijzonder onderdeel vormde van het leven in en om Soesterberg.

RUIMTEVAARTPROGRAMMA In de jaren dat het Amerikaanse32e Tactical Fighter Squadron op de in 2008 gesloten vliegbasis Soesterberg was gestationeerd, woonden veel Amerikaanse militairen met hun gezinnen in en rond Soesterberg. Om hen te kunnen huisvesten, werd een speciaal woningbouwprogramma gerealiseerd met wijken als Apollo, Gemini en Mercury die verwijzen naar het ruimtevaartprogramma van de Amerikanen. Na het vertrek van de Amerikanen werden de woningen in het gewone woningbestand opgenomen voor Nederlandse gezinnen.

UNIEKE WIJKEN Het waren unieke wijken in Soesterberg, want in tegenstelling tot veel andere militaire vestigingen in Europa waren ze publiekelijk toegankelijk. Amerikaanse kinderen gingen naar Nederlandse scholen, waren lid van plaatselijke sportclubs en gingen om met leeftijdgenootjes in het dorp. Dat leidde tussen de volwassenen tot unieke sociale contacten waaruit zelfs liefdesrelaties en huwelijken voortvloeiden tussen Nederlandse burgers en Amerikaanse militairen. Toen het squadron in 1994 werd ontbonden en de Amerikaanse luchtmacht Soesterberg verliet, had dit een grote maatschappelijke impact op betrokkenen. In sommige gevallen werden families zelfs opgesplitst.