• Servaas Neijens

Janne Pijnenborg (Soest2002) uit gemeenteraad

SOEST Janne Pijnenborg verlaat de gemeenteraad van Soest. Ze wordt Teammanager Ruimtelijke Ordening bij de gemeente Houten en kan die nieuwe functie niet combineren met haar raadswerk. Dat laat het bestuur van Soest2002 weten.

Per 11 april stelt Janne Pijnenborg haar zetel beschikbaar. De partij schuift fractie-assistent Bert Groothuis naar voren als haar opvolger. Groothuis, die voor de lokale partij al eerder actief was raadslid was, keert dus terug. Hij neemt vooral expertise over het Sociaal Domein mee. De lege plek die hij achterlaat in de steunfractie, zal worden ingenomen door E.E. Wildink. Namens een huurdersvereniging heeft hij meegewerkt aan het beleid volkshuisvesting in de gemeente.

Janne Pijnenborg was voor haar bestuurlijke en politieke carrière in Soest werkzaam als griffier in Baarn en Houten. In de aanloop naar de verkiezingen van maart 2014 was ze de beoogd fractievoorzitter voor Soest2002. Bij de collegeonderhandelingen promoveerde ze onbedoeld tot wethouder.

Dat had alles te maken met het feit dat de andere college-partijen een samenwerking met de beoogd wethouder van Soest2002, Teun Middelkoop, niet zagen zitten. Voor de partij zat er toen - omwille van de verhoudingen binnen de coalitie - niets anders op dan achter de schermen te schuiven met de poppetjes. Pijnenborg werd wethouder, Tijmen Koelewijn fractievoorzitter en Middelkoop verdween van het politieke toneel.

Als wethouder was Janne Pijnenborg belast met onder meer ruimtelijke ordening en sport. Haar plan om een sporthal in Overhees te realiseren viel als gevolg van maatschappelijke druk in duigen. Na de verkiezingen van vorig jaar was er geen rol meer voor Soest2002 in het college.