• Bij De Knickerbockers vond Lorenzo Serna zijn geliefde honkbal en softbal terug en maakte hij echte vrienden.

    Ronald Kersten

'Klagen over het weer is hier een soort sport'

SOEST Mafer Rodrigues ontmoet Soesters uit het buitenland. Vandaag Lorenzo Serna. ,,Mijn naam is Lorenzo Serna, ik ben 60 jaar oud en ik ben een Amerikaan met Mexicaanse achtergrond. In Amerika beoefenende ik het beroep van politieagent en hier heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik heb mijn eigen Mexicaanse restaurant in Amsterdam, samen met mijn vrouw."

,,Zesentwintig jaar geleden kwam ik naar Nederland omdat ik daar het mooiste Nederlandse meisje dat ik ooit heb gezien had ontmoet. Dus ik ben hier voor liefde. Maar ik wist helemaal niet dat dit mijn hele leven zou veranderen. Emigreren is een ingewikkeld proces dat veel consequenties heeft, iets wat ik niet wist totdat ik het zelf ging ervaren."

PIJNLIJK ,,In het begin was het erg moeilijk en pijnlijk om van baan en beroep te veranderen, een groot deel van mijn familie in mijn vaderland te laten, een heel andere taal en cultuur te leren, en mijn eigenschap te veranderen om in de maatschappij te passen. Maar door de jaren heen en met de steun van mijn vrouw en familie, was ik in staat om te leren genieten van de tradities, de gewoonten en al het goede dat Soest mij biedt."

GEÏSOLEERD ,,Toen wij in Nederland aankwamen, woonden we eerst in Bilthoven met mijn schoonfamilie; later verhuisden we naar Maarssen. Vanwege het werk gingen we naar Soest, waar we ons huis hebben opgebouwd en wij als gezin zijn gegroeid. Tijdens mijn integratieproces voelde ik me geïsoleerd; het was niet gemakkelijk om contact te maken met mensen. Ik zou het leuk hebben gevonden als ze mij met mijn 'vreemde' gewoontes iets meer hadden geaccepteerd. Mijn eerste pogingen om te integreren was door te werken en naar Nederlandse les te gaan, maar het was geen bevredigende ervaring. Het was pas drie jaar na mijn aankomst in Soest, dat ik bij De Knickerbockers kwam. Dit bracht mij een stukje van thuis waar ik softbal en honkbal speelde. Hier heb ik veel van mijn huidige en echte vrienden leren kennen."

NATUUR EN RUST ,,Ik ben opgegroeid in een zeer drukke, commerciële en internationale stad, Los Angeles. Wat ik meest waarderen van het wonen in Soest is de veiligheid, maar ook het kunnen genieten van zoveel natuur en rust. Vooral dat ik vanaf mijn huis kan wandelen of fietsen - waardoor ik me vrij voel - naar het bos of de duinen, vind ik erg fijn. Ik geniet ook van tradities zoals Sinterklaas, wat ik vele jaren heb gevierd verkleed als Zwarte Piet. Nu vier ik het elk jaar met mijn familie, kinderen en kleinkinderen. Daarnaast houd ik van Koningsdag, een dag waarop we Mexicaans eten verkopen op de Oranje Vrijmarkt."

TRAKTEREN ,,Ik vind de Nederlandse cultuur charmant. Ik vind het fascinerend om te zien dat op Nederlandse verjaardagen iedereen gefeliciteerd wordt en niet alleen de jarige. En in dit geval zijn het niet de gasten die de jarige trakteren maar de jarige die de rest trakteert. Een ander ding dat ik bewonder is dat de vrijheid van religies gerespecteerd wordt, in plaats van ze te veroordelen. Ik respecteer dat de Nederlanders zich niet laten stoppen door het weer of de regen. Zelfs ondanks het feit dat het klagen over het weer een soort sport voor ze is."

INTERNATIONALE DAG Sommige dingen die ik van mijn eigen cultuur en mijn tradities mis, zijn de kleuren, de feestjes, de piñata's en de harde muziek. Daarom, als ik iets aan Soest zou toevoegen, zou het de viering van een internationale dag voor alle buitenlanders zijn, zodat iedereen zich meer geïntegreerd kan voelen. Om de buitenlandse Soesters de gelegenheid te geven om de Nederlanders enkele van onze tradities, dansen, en vooral typische gerechten van alle landen te laten zien. Met eten erbij, omdat eten het centrum van vele culturen is."