• V.l.n.r. Ad Smeink, docent Peter van Oostzanen, Caroline en Hetty Uyland.

    Martin Huizenga

Docent en leerlingen exposeren met fijnschilderen

SOEST 'Meesterwerk' is een expositie die op vrijdag 7 februari om 16.00 uur wordt geopend in Museum Soest. De werken zijn van Peter van Oostzanen en zijn leerlingen, ter ere van een dubbel jubileum. Peter is twintig jaar professioneel kunstschilder en hij geeft tien jaar les in realistisch fijnschilderen met olieverf volgens aloude technieken die teruggaan tot de Gouden Eeuw.

Martin Huizenga

Een afspraak met twee leerlingen, Hetty Uyland 'pas twee jaar' en Ad Smeink 'de hele tien jaar', de meester zelf en zijn (zaken)partner Caroline. Ze komen bijeen in het atelier en lesruimte op een Soester industrieterrein, tevens de winkel 'Ombers en Okers' met materialen voor kunstschilders.

DRAAIBOEK Ad: ,,Het belooft groots te worden. (Oud-)leerlingen hebben meer dan honderd schilderijen en veertig miniaturen ingestuurd. Henk van Wijk, ja die van de warme broodjes bakken voor kinderen bij 't Vaarderhoogt, heeft voor de miniaturen in de vitrines stevige ezeltjes gemaakt. Een draaiboek was nodig om de opbouw te regelen, de werken uit alle uithoeken van Nederland op tijd in het museum te krijgen en details over maker en aanpak te duiden. In tien jaar hier heb ik leren toveren. Uiterst tevreden."

IN FASES Hetty: ,,Het is bijzonder bevredigend deze manier van schilderen. Je begint met een portret om de speciale techniek eigen te maken. Daarna ben je vrij om een eigen onderwerp te kiezen en leer je veel van Peter maar ook van elkaar. Ervaring opbouwen. Zelfs als je geen toptalent bent, stelt de techniek je in staat dat je voortdurend jezelf overtreft. Een schilderij wordt in fases opgebouwd. Iedere fase moet goed en af zijn. Op die manier wordt het schilderen met olieverf opgedeeld in tussenresultaten. Dat is nodig om tot een bijzonder eindresultaat te komen. Ik schilder in de les, maar ben ook gedisciplineerd om thuis te schilderen, al dan niet met vriendinnen. Het beste is om vaste tijden in te plannen."

PIGMENTEN Caroline: ,,Ik zorg voor alle teksten bij de schilderijen. Maar ook vul ik een vitrine met een korte beschrijving hoe de opbouw van die oude techniek eruit ziet; welke materialen gebruikt worden, de geschiedenis van olieverf, het maken van pigmenten en verf. De ervaring leert dat daar veel naar gevraagd wordt, ook omdat deze techniek steeds minder wordt toegepast."

FANTASIE Peter: ,,Wat voor onderwerpen de leerlingen kiezen? Portretten, nostalgische stillevens, landschappen en natuur, familie en huisdieren en vooral de laatste jaren is fantasie populair. Realistisch fijnschilderen met fantasie heeft mijn voorliefde in mijn eigen werk. Ik geef individueel les en wissel dat af met op verzoek themalessen. Vooral de geoefende wil verder dan de realiteit. Zelf denk ik dan aan voorgangers als Carel Willink en Joop Moesman."

OPENINGSTIJDEN De expositie van Peter van Oostzanen en zijn leerlingen is tot 10 mei te zien in Museum Soest aan de Steenhoffstraat. De openingstijden zijn: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 13:30 tot 17:00 uur.