• Een leerling aan het werk.

    Stichting Oud Soest
  • Peter van Oostzanen bekijkt werk van een leerling.

    Stichting Oud Soest

Expositie Peter van Oostzanen en leerlingen naarMuseum Soest

SOEST In het cursusseizoen 2018/2019 vierde kunstschilder Peter van Oostzanen zijn 10-jarig jubileum als docent in realistisch fijnschilderen en klassieke schildertechnieken. Dat jubileum wordt gevierd met een expositie van ruim honderd kleine en grotere schilderijen van Peters' leerlingen en van hemzelf in Museum Soest.

Van Oostzanen: ,,Het is natuurlijk geweldig dat we deze expositie in Museum Soest mogen organiseren. Het is sowieso fijn om het in Soest te kunnen doen; mijn eigen thuisbasis en dat van mijn atelier. Museum Soest is daarnaast een mooie locatie en bovendien goed bereikbaar met ruime openingstijden en waar we – niet onbelangrijk - tegelijkertijd veel schilderijen kunnen tonen."

MEESTERWERK Het thema van de expositie is Meesterwerk. Het is een knipoog naar het vroegere gildesysteem van meester en gezel, waarbij de gezel om zijn vaardigheid en kunde, zijn meesterschap, te bewijzen een 'meesterwerk' moest vervaardigen. Van Oostzanen: ,,Ik heb al mijn huidige leerlingen, zowel beginnend als gevorderd, en een aantal nog actief schilderende oud-leerlingen gevraagd een of meerdere 'meesterwerken' voor deze expositie beschikbaar te stellen. Werk waar ze (met recht) trots op zijn en wat geschilderd is in de les of in elk geval volgends traditionele schildertechnieken van de oude meesters, zoals ik ze in de les heb aangeleerd."

De carrière van Van Oostzanen als docent in traditionele schildertechnieken begon in 2008 met een toevallige samenloop van omstandigheden. Hij kreeg kort achter elkaar een aantal keer de vraag of hij ook les geeft in zijn schildertechnieken en vrijwel tegelijkertijd werd hij door Mint Faas uitgenodigd om mee te delen in de ruimte van Atelier Kunstkeuken. Dat leek hem een uitgelezen kans om het lesgeven eens uit te proberen. Hij informeerde bij diverse collega-kunstenaars over hoe je dat lesgeven aanpakt, schreef zijn eigen lesmethode en startte zogezegd met een groepje van vier leerlingen. In zijn achterhoofd gaf hij zichzelf een jaar de tijd om te kijken of hij met plezier voor zijn leerlingen én voor hemzelf zijn kennis goed kan overdragen en leerlingen verder kan helpen.

ALLE WINDSTREKEN Van Oostzanen: ,,Ik bleek het ontzettend leuk te vinden! Als je schildert zit je vaak alleen en zie je niet veel mensen. Het lesgeven is een ultieme combinatie van een sociaal, gezellig samenkomen en tegelijk heeft het natuurlijk een link met mijn kunst. Dat vind ik echt heel leuk. Bovendien geeft het veel voldoening om kennis te delen en te zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen. Je ziet ze groeien, beter worden." Dat de leerlingen zich ook thuis voelen in de lessen van hem, blijkt uit het feit ze uit alle windstreken van Nederland gereden komen. Inmiddels is het leerlingenaantal van Peter in 10 jaar tijd uitgegroeid naar zeven groepen van elk acht personen.

Van Oostzanen geeft les in realistisch fijnschilderen met olieverf volgens de techniek van de oude meesters. Dit houdt in dat de schilderijen in verschillende lagen olieverf worden opgebouwd. ,,In een realistisch schilderij is het natuurlijk belangrijk dat dingen kloppen: de compositie, de verhoudingen, het perspectief, het kleurgebruik, et cetera. Door het schilderij in lagen op te bouwen heb je in de onderste lagen de problematiek van de juiste verhoudingen en het perspectief bijvoorbeeld al opgelost. Je weet hoe de licht-donker verhoudingen liggen en dan kun je je daarna focussen op het zoeken en mengen van de juiste kleuren."

De expositie 'Meesterwerk' van Peter van Oostzanen en leerlingen is vanaf 8 februari 2020 tot en met 10 mei 2020 te zien in Museum Soest, Steenhoffstraat 46, 3764 BM in Soest. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 7 februari 2020 om 16:00 uur.