• De Kunstuitleen van Idea KunstenCentrum heeft veel te bieden. Schilderijen zijn voor kortere of langere tijd te leen en zelfs te koop.

    Hans Lebbe

Kunstuitleen is er ook voor scholen

SOEST Wie in Idea de bibliotheek, het kunstencentrum of het theater wel eens bezoekt, kan hem niet missen: de kunstuitleen. Vrolijke, moderne werken heten de bezoeker welkom. Grote en kleinere schilderijen in uiteenlopende stijlen en technieken staan voor iedereen klaar om naar te kijken en iets moois uit te zoeken. Zowel schilderijen op doek als werken op papier, grafiek, foto's en beelden behoren tot de collectie. De kunstuitleen is er om kunst voor iedereen bereikbaar te maken.

Kunstuitleen Idea aan de Willaertstraat 49 is er voor iedereen die graag wisselt van kunst en voor iedereen die graag verschillende kunstwerken wil uitproberen. Het wisselen van kunstwerken kan op elk gewenst moment, sommige klanten wisselen na een maand en anderen houden hetzelfde kunstwerk wel een half jaar of langer. Het huren van kunst tegen een laag maandbedrag, haalt vaak veel drempels weg. Wie aan het kunstwerk gehecht raakt kan het ook kopen. Door het maandelijks betalen van een iets hoger bedrag kan de klant een kooptegoed opbouwen om zo te sparen voor de aanschaf van een werk.

KINDEREN Bij de Kinderkunstuitleen kunnen kinderen tot 13 jaar voor 2,50 euro per maand al een kunstwerk huren en eventueel ook sparen voor de aanschaf van een echt kunstwerk. Voor inschrijving is het wel nodig dat er een ouder bij aanwezig is, op wiens naam de inschrijving komt te staan. Voor jongeren met CJP en voor 65-plussers geldt overigens ook een gereduceerd leentarief. De kinderkunstuitleen is er ook voor scholen in Soest en Soesterberg. Dit biedt een mooie gelegenheid om leerlingen in aanraking te laten komen met hedendaagse beeldende kunst, binnen de vertrouwde muren van de school. Samen met kinderen naar een kunstwerk kijken en erover praten, leidt tot verwondering en verbeelding. De kunstuitleen biedt scholen ook educatieve projecten aan voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Ook bedrijven kunnen terecht bij de Kunstuitleen.

De Kunstuitleen werkt al jaren ook veel samen met partners in het sociaal domein zoals woonzorgcentrum de Mariënburg, Hospice De Luwte, school voor speciaal onderwijs De Lasenberg, verzorgingshuis Molenschot; zorgorganisatie Lyvore en Stichting Welzijn Ouderen Soest. Bij Mariënburg zijn wisselexposities en workshops voor de bewoners georganiseerd; bij Hospice De Luwte hebben vrijwilligers werken uit de kunstuitleen geselecteerd en geëxposeerd; bij De Lasenberg zijn verschillende klassen op bezoek geweest in de kunstuitleen en bij een expositie van Peter van Oostzanen en hebben de kinderen zelf kunstwerken gemaakt. Met Molenschot, Lyvore en SWOS wordt nauw samengewerkt in een nieuw project het Pop-up Museum waarbij kijken, luisteren en beleven van kunst centraal staat in exposities die zijn samengesteld door gastconservatoren.

INFORMATIE Voor vragen: adviseur kunstuitleen Leintje Hoogenkamp (elke eerste zaterdag van de maand tussen 10:00 en 16:00 uur op (035) 6095822. Meer informatie is ook te krijgen via (035) 6095829 en www.ideacultuur.nl/kunstuitleen.