• De Postiljon

Leerlingen in race voor plek in televisieshow

SOESTERBERG De leerlingen van groep 6 van christelijke basisschool De Postiljon in Soesterberg zijn door naar de auditieronde van Lang Leve de Muziek Show. Ze hebben als act 'een Frans avontuur' ingezonden en zijn door de eerste ronde heen. Nu mogen ze op woensdag 23 mei auditie doen in Theater de Philharmonie in Haarlem, waar een jury hen zal beoordelen. Elf scholen uit de provincie Utrecht zullen daar strijden om twee plekken in het tv-programma.

De winnende schoolklassen vormen uiteindelijk samen de grootste schoolband van Nederland en mogen tijdens het Kerst Muziekgala met de andere winnaars optreden voor koningin Máxima.

MUZIEK Om voor deelname in aanmerking te komen, moest de klas een video van maximaal anderhalve minuut maken van een muzikale act, bijvoorbeeld een zelfgekozen liedje, een bestaande top 40 hit of een zelfbedacht nummer. De leerlingen van groep 6 van De Postiljon hebben veel plezier in het maken van muziek. Hun enthousiasme kreeg een beloning door deelname aan de auditieronde in Haarlem.

GROEP Om het daar ook goed te doen en weer verder te komen, moet er de komende weken hard geoefend worden op het zingen, dansen en spelen op instrumenten. Na de audities wordt een selectie gemaakt van klassen die mee mogen doen aan de tv-shows van Lang Leve de Muziek Show. Met deze klassen wordt een muziekvideo gemaakt, samen met een bekende Youtubers. Vorig jaar deden bijvoorbeeld de jongens van Ponkers mee, een groep die gevormd wordt door een aantal Youtubers. Hoewel de zesdegroepers van De Postiljon uiteraard hopen dat ze winnen, staat plezier hebben in met elkaar muziek maken voorop.

MUZIEKLESSEN Sinds september 2016 wordt er wekelijks muziekles gegeven in alle klassen op De Postiljon. Tijdens deze lessen zijn de kinderen creatief bezig op muzikaal gebied. Ze zingen, spelen op verschillende instrumenten, luisteren naar verschillende muziekstijlen en dansen en bewegen op muziek. Zowel muzikale vaardigheden als culturele competenties staan centraal tijdens de muzieklessen.

MUZIEK SHOW Deze muzieklessen zijn mogelijk dankzij de subsidie van 50 miljoen euro die het Rijk samen met Joop van de Ende beschikbaar heeft gesteld in de vorm van de Impuls Regeling Muziekonderwijs, zodat alle scholen in Nederland muziek kunnen maken. Om muziek landelijk onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijk publiek is de stichting Meer Muziek in de Klas in het leven geroepen. Deze stichting organiseert onder andere een tv-show voor basisschool kinderen, het programma Lang Leve de Muziek Show.