• Een drietal bomen en dit gebouw moeten sneuvelen voor nieuwbouw

    Peter Beijer

Bomen weg voor nieuw Mariënburg

'In februari al vergunning gegeven voor bomenkap'

SOEST Woonzorgcentrum Mariënburg wordt een verpleeghuis met kleine woongroepen. Het huidige pand wordt gesloopt, om ruimte te maken voor nieuwbouw. De voorbereidingen voor de sloop zijn begonnen. Omwonenden van de aanpalende appartementencomplexen maken zich zorgen over de rigoureuze bomenkap. Volgens de buurtbewoners is er veel groen onnodig gesneuveld.

Peter Beijer

Een bouwhek van aannemer Heijligers rondom het voormalige wooncentrum Mariënburg zorgt ervoor dat het terrein onbegaanbaar is. De appartementen zien er leeg, verlaten en troosteloos uit. Binnenkort maakt de slopershamer het gebouw uit 1978 met de grond gelijk.

UITVOERING Een man laat zijn hond uit langs het hek. Hij woont in een van de huur- en buurappartementen van Mariënhorst. Anoniem wil hij zijn verhaal wel doen. ,,Er zouden vijf bomen niet gekapt worden", vertelt de man teleurgesteld. ,,Maar nu lezen we in de krant dat er een vergunning voor het kappen van de bomen is aangevraagd. Het rommelt nogal met de informatievoorziening. Ach, die mensen doen hun best hoor, maar de uitvoering loopt niet helemaal goed."

VERGUNNING Navraag bij gemeentewoordvoerder Jelmer Ravenhorst bevestigt dat de kap legaal is. ,,In februari van dit jaar hebben wij een vergunning afgegeven voor het kappen van één beuk, één sierkers en één spar. De voorwaarde voor vergunning is dat er herplant plaatsvindt, al dan niet elders op het perceel."

ONRUST IN BUURT De omwonende geeft toe dat niet alle buurtbewoners van de juiste informatie op de hoogte waren, wat weer heeft geleid tot onrust. ,,Zo was het voor menigeen een verrassing dat de bosschages op de parkeerplaats moesten verdwijnen. Een andere klacht was dat het alarm in de appartementen is weggehaald, het vierkante gat werd vervolgens met een te kleine ronde plaat afgedekt. Het verdient geen schoonheidsprijs."

LICHTENBERG Tijdens de sloop- en bouwperiode is voor de bewoners een appartement beschikbaar in woonzorgcentrum De Lichtenberg in Amersfoort. De medewerkers zijn met hen meegegaan, net als (een deel van) de vrijwilligers. Begin 2021 keren de bewoners, medewerkers en vrijwilligers terug naar het nieuwe Mariënburg. De nieuwbouw krijgt volgens huurder Beweging 3.0 een extra verdieping en vrijwel dezelfde lengte en breedte als het huidige gebouw. Er komen zeven woongroepen met een eigen moderne huiskamer en keuken en een restaurant op een centrale plek.

GERENOVEERD De gebouwen Mariënheuvel en Mariënhorst voor zelfstandige bewoning blijven staan en worden in bewoonde staat verduurzaamd en gerenoveerd. De gevel van beide gebouwen krijgt dezelfde uitstraling als de nieuwbouw. Eigenaar Woonzorg Nederland en huurder Beweging 3.0 zijn in gesprek over de organisatie van de huurdersfaciliteiten.