• Eempers

Nieuwe sociaal werker in Ontmoetingscentrum Soesterberg

SOESTERBERG Het afscheid vrijdag van Mieke Veken als sociaal werker in ontmoetingscentrum Soesterberg voor senioren, voorheen de Drie Eiken, is tegelijk de officiële kennismaking met haar opvolger, Dolores van Enkhuijzen.

Jan van Steendelaar

Zij is van oorsprong sociaal werker, sinds haar opleiding culturele en maatschappelijke vorming. Ze heeft een paar jaar in jongerenwerk gezeten, in Castricum en Heemskerk. ,,Het is wel grappig dat ik nu in ouderenwerk ben gekomen", zegt ze. Ook was ze werkzaam in de psychiatrie, de laatste twaalf jaar als coördinator bij een maatjesproject voor mensen met een psychiatrische achtergrond.

NOOIT VAN GEHOORD Omdat ze na twaalf weer eens iets anders, iets nieuws wilde, solliciteerde ze op de functie van sociaal werker bij de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS). ,,Ik had er nog nooit van gehoord. De grap was ook dat ik het sollicitatiegesprek in Soest had en in dat ik in dat gesprek er pas achter kwam dat ik nog tien minuten verder naar Soesterberg moest..."

VEEL BREDER In de twee maanden dat ze samen met Mieke Veken zich heeft kunnen inwerken, heeft ze gemerkt ,,dat dit heel anders is. Dit is een zelfstandige functie, want ik werk hier in m'n eentje, terwijl ik in Amsterdam in een team werkte. Hier komen mensen naartoe om elkaar te ontmoeten en aan activiteiten mee te doen. Ik werk hier met heel veel vrijwilligers. In Amsterdam ook wel, maar zij gingen één op één met mensen om, ze legden huisbezoeken af." Daar was het meer aansturen. In Soesterberg is het van a tot z een centrum runnen. ,,Dat is dus veel breder dan wat ik eerst deed en dat vind ik heel leuk."

Van Enkhuijzen heeft geen speciale opdracht meegekregen, anders dan het zo goed mogelijk verder te doen. Dat is uiteraard ook haar bedoeling. ,,Ik moet nog wel echt zoeken naar dingen, maar ik kom er wel achter. En ik heb twee collega's, in de Klarinet en Klaarwater, die hetzelfde werk doen, dus die kan ik altijd bellen."

GELD BINNENHALEN ,,Ik heb nog niet zoveel inzicht in de geldstromen, daar wel ik meer zicht op krijgen. We kunnen best geld binnenhalen, bijvoorbeeld door verhuur en inkomsten uit de bar. We zijn geen horecagelegenheid, we worden gesubsidieerd door de gemeente, maar hoe meer we zelf binnen kunnen halen, hoe meer we subsidiegevers laten zien dat we niet totaal van hen afhankelijk zijn. Dat vind ik zelf belangrijk."

,,Het is een mooie zaal die we hebben en we hoeven er ook niet de hoofdprijs voor te vragen, maar er is niet zoveel tijd nog beschikbaar door de vaststaande activiteiten en lang niet alleen door de mensen die in het aangrenzende complex De Drie Eiken wonen. Dat wordt nog wel eens gedacht in het dorp. Dat is een van de redenen waarom de naam ontmoetingscentrum de Drie Eiken veranderd is in Ontmoetingscentrum Soesterberg. Dat geeft beter aan dat het inderdaad voor alle senioren in het dorp is."

EXPOSITIES Om daaraan nog meer bekendheid te geven is Dolores van Enkhuijzen van plan om de regelmatig exposities te blijven organiseren, bij voorkeur van werk van inwoners van Soesterberg. Misschien dat ze daar vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie, tevens het afscheid van haar voorganger, al iets over zal vertellen.