• Wies van Arkel (links) en Magalie Bokdam organiseren een speelgoedruilmarkt. ,,Recycle Sint tegen overconsumptie! -

    Peter Beijer

Recycle Sint: 'Ruilen is het nieuwe kopen'

SOEST Cadeaus krijgen en geven, dat is het feest van Sinterklaas. Op pad voor de sokken van pa, het luchtje voor ma en de nieuwste game voor de kinderen en zelf hopen dat de wensen van jouw verlanglijst vervuld worden. Het kopen 'in de vijfde versnelling' kan volgens Wies van Arkel en Magalie Bokdam anders. Zij organiseren een speelgoedruilmarkt: De Recycle Sint.

Peter Beijer

Er zijn weinig zekerheden in het leven. Maar dat Sinterklaas met zijn pieten elk jaar met een afgeladen stoomboot afmeert in Nederland, dat is een vanzelfsprekendheid. De donkere dagen voor pakjesavond zijn vervuld met spanning, koopstress en kopen, vooral veel kopen.

VIJFDE VERSNELLING Wies van Arkel en Magalie Bokdam willen verduurzamen en hebben het initiatief genomen om een speelgoedruilmarkt te organiseren op zaterdag 16 november bij basisschool De Wegwijzer aan de Willaertstraat. Over haar motivatie zegt Wies van Arkel: ,,Iedereen gaat weer in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt en wel in huis te halen en dat gaat niet altijd zonder stress. Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Worden we langzaam niet wakker op het gebied van overconsumptie?"

De Soester vrouwen zien alleen maar voordelen. ,,De speelgoedstapel in eigen huis gaat op de schop en wordt gereduceerd tot datgene waar de kinderen echt mee spelen. Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen thuis en onze kinderen worden weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen."
RECYCLE SINT Elif Algu, oprichter van Recycle Sint en eigenaar van Brand Social Impact bureau 'Branding A Better World' is het hier mee eens. ,,Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: ruilen is het nieuwe kopen. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan een duurzaam milieu. Daarom is er Recycle Sint. Dat is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk - goed voor de portemonnee."

GOED DOEL De speelgoedruilmarkt is op zaterdag 16 november, van 20:00 tot 21:30 uur bij Basisschool de Wegwijzer. Het speelgoed kan op vrijdag 15 november tussen 19:00 en 20:00 uur bij de school ingeleverd worden. Het overgebleven speelgoed gaat naar een goed doel. Meer informatie op Facebook 'Recycle Sint Soest 2019' en recyclesint.org.