• De rouwauto stopt even bij Boekhandel Van de Ven.

    Johan van Beek
  • Naar schatting 150 tot 200 mensen betuigden Hans Houwer de laatste eer. Veel mensen legden bloemen op de motorkap van de rouwauto.

    Johan van Beek

Erehaag voor boekenspecialist Hans Houwer

SOEST Ruim 150 mensen hebben vrijdagmiddag laatste eer betoond aan Hans Houwer. De Soester, bekend van Boekhandel Van de Ven, overleed vorige week plotseling. De rouwwagen reed vrijdag door een erehaag, voroal gevormd door mensen die hem kenden uit de winkel.

Hans Houwer werd wel een beetje beschouwd als de 'wandelende boekenencyclopedie'. Hij leefde zijn leven tussen de boeken, de laatste 21 jaar vooral in de winkel van Van de Ven. ,,Lezen is mijn leven", zei hij zelf altijd.

Vaker dan eens zei hij dat hij in het harnas, tussen zijn boeken wilde sterven. En zo geschiedde. Hans, zoals iedereen hem kende, zou vorige week vrijdagochtend de winkel openen, maar hij kwam niet opdagen. Een poosje later werd hij in zijn woning gevonden. In zijn leesstoel, naast een stapels boeken.

,,Zijn leven bestond uit boeken", zegt Ingrid Davelaar, de laatste drie jaar zijn werkgever in de boekwinkel aan de Zuidpromenade. Houwer was daar 21 jaar geleden begonnen met werken. Hij volgde Trees Nelissen die de zaak destijds overnam en met wie hij in Zwolle had samengewerkt. ,,Hij was ontzettend vriendelijk voor iedereen en deed alles voor iedereen. Als collega kon hij ook eigengereid zijn, maar we kwamen er altijd uit. Hij was altijd in voor een geintje. In de winkel zorgden we met z'n allen voor elkaar en een beetje meer voor Hans."

De plotselinge dood van Hans Houwer bracht veel reacties los. Veel mensen schreven in het condoleanceregister in de boekhandel.
(Meer in de Soester Courant van woensdag 8 juli).

Johan van Beek