• Martijn Hendriks met leden van RSC Soest en de loco-burgemeester Christiane Mackendsen van Soest Duitsland..

    Frank Zöllner
  • Even uitblazen op Marktplatz in het pittoreske centrum van de Bördestadt Soest.

    Frank Zöllner
  • En na een korte pauze weer - de eerste dertig kilometer begeleid door Duitse toerrijders - op weg terug naar Soest Nederland.

    Frank Zöllner

Martijn Hendriks gastvrij onthaald in Soest Duitsland

SOEST Toen de meeste Soesters vrijdagmorgen net aan de koffie zaten of die nog moesten zetten, had Martijn Hendriks er al 250 kilometer op zijn racefiets opzitten. De Soester had 's nachts om 1.00 uur de pedalen bij zijn woning in beweging gezet en arriveerde om 9.35 uur op Marktplatz, in de historische binnenstad van Soest Duitsland.

Johan van Beek / Frank Zöllner

Daar werd Hendriks gastvrij onthaald door onder anderen loco-burgemeester Christiane Mackensen en een vijfkoppige delegatie van Radfahrer Sport Verein Hansa Soest. ,,Ik voel me net een rockster", lachte Hendriks vrijdagmorgen zeer verrast over de warme ontvangst in het zonovergoten centrum van de Bördestadt. Na een koffie en een broodje ei, en met een vaantje en een petje van het Westfaalse Soest op zak aanvaardde Hendriks toch weer snel de terugreis.

Daarop werd hij de eerste dertig kilometer vergezeld door de toerrijders van Hansa Soest. Mooi meegenomen, want Hendriks - Chef Online bij NOS Studio Sport - kon zo even uit de (tegen)wind worden gehouden. Daarna zou hij bij de grens lunchen en een tussenstop maken in Zutphen, om vervolgens de laatste kilometers van zijn ruim 500 kilometer lange tocht te volbrengen en rond half tien 's avonds thuis terug te keren.

Hendriks maakt de tocht in het kader van 'The Longest Day', zomaar. Hij doet dat de laatste periode elk jaar met onder anderen Michael Boogaard, Johhny Hoogerland en zijn collega's Herman van der Zandt en Han Kock. Vanwege de coronamaatregelen moesten de kilometervreters dit jaar in hun eentje op pad. Hendriks koos voor een retourtje Duitse Soest, een stad die hij na de eerste indruk - zo vertelde hij de loco-burgemeester en de journalist van de Soester Anzeiger - mooier vindt dan het Utrechtse Soest waar hij sinds zes jaar woont.

In de Soester Courant van 24 juni een uitgebreid reisverslag van Martin Hendriks.