• Caspar Huurdeman

Boeren uit Soest reizen af naar provinciehuis

SOEST Ruim zestig boeren uit de regio Eemland (Baarn, Eemnes, Bunschoten, Spakenburg, Hoogland, Soest en omgeving) verzamelden zich maandagochtend onder de A1 bij Eembrugge. Onder politiebegeleiding mochten zij over de A1/A27 naar het provinciehuis in Utrecht reizen voor een tweede protestronde. Eerder trokken boeren landelijk massaal naar het Malieveld in Den Haag.

Rijkswaterstaat waarschuwde maandag voor vertraging op de snelwegen naar de 'proteststeden. Ook in de steden zelf wordt overlast verwacht.

Landbouworganisatie LTO Noord riep haar 14.000 leden vorige week op te protesteren om de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel te krijgen. Agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot. Vrijdag protesteerden boeren al bij de provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. De provincie Friesland heeft eerder genomen stikstofmaatregelen ingetrokken.

PROVINCIES Provincies mogen zelf weten of ze maatregelen nemen om stikstofuitstoot terug te dringen of dat ze daarvan bijvoorbeeld onder druk van boeren afzien, zegt landbouwminister Carola Schouten. Maar in diezelfde adem wijst ze de provinciebesturen er wel op dat de nood aan de man is. ,,Er ligt natuurlijk nog steeds ook wel een stikstofuitspraak waar we proberen gehoor aan te geven", brengt Schouten in herinnering. Ze verwijst naar de Raad van State, die een streep zette door het oude stikstofbeleid en zo het kabinet dwong nieuwe, drastische maatregelen te treffen. ,,In die zoektocht ben ik ook samen met de provincies bezig om te kijken wat we moeten doen."