• Een eikenprocessierupsnest.

    Gemeente Soest

Preventieve bestrijding eikenprocessierups in april van start

SOEST Om komende zomer buiten geen last te hebben van de eikenprocessierups, begint de gemeente Soest in april al met preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt als het jonge eikenblad uitloopt.

De gemeente gaat  in april de eikenbomen langs hoofdwegen, speelplekken en andere plekken waar veel mensen komen preventief behandelen. De gemeentelijke eikenbomen worden van te voren bespoten met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt. Het middel dat gebruikt wordt, Xentari, is behalve voor rupsen volgens de gemeente niet schadelijk voor mensen of dieren. De Ridder B.V. uit Soesterberg voert de behandeling uit waarmee tussen de 80 tot 98 procent van de eikenprocessierups preventief behandeld worden.

BIODIVERSITEIT Naast de actieve preventieve bestrijding zijn ze ook bezig om de biodiversiteit in bomen en het bermbestand te vergroten en hierdoor de leefomgeving voor natuurlijke vijanden te vergroten. In de polder hebben vrijwilligers vogelkasten opgehangen om mezen aan te trekken die de rups op eten. Aan de Den Blieklaan wordt dit jaar als proef een anti-eikenprocessierups mengsel ingezaaid. In dit mengsel zitten bloemen en grassen waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in leven.

Naast de preventieve bestrijding in april worden in de periode mei tot september de rupsen en nesten weggezogen. Mocht er na de preventieve behandeling nog eikenprocessierupsnesten in een gemeentelijke eik op een drukke plek of hoofdroute zitten, kan dit hier gemeld worden. Het wegzuigen van een nest gebeurt gemiddeld binnen 5 werkdagen na de melding.De Gemeente Soest bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen.",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">

",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">",sans-serif">