• De nood in het onderwijs is hoog, stellen de gezamenlijke schoolbesturen in Soest.

    Johan van Beek
  • Da Costaschool Soest

Leerkrachten op tractor naar gemeentehuis

SOEST In Soest en Soesterberg wordt woensdag massaal gestaakt door leerkrachten. Medewerkers van diverse basisscholen trekken in de ochtend per tractor naar het gemeentehuis om hun onvrede te uiten over het onderwijsbeleid in ons land. Ze zullen daar rond elf uur arriveren.

Johan van Beek

De keuze voor het opmerkelijke voertuig ligt in zeer recente geschiedenis. ,,Hadden wij ook maar tractoren, dan werd er misschien wel naar ons geluisterd." Die verzuchting klonk in menig docentenkamer de afgelopen weken tijdens de lunch. Met de knipoog van een boer die kiespijn heeft. Daarom gaan leerkrachten van onder meer de Da Costaschool en De Egelantier per trekker naar 'Het Witte Huis' aan het Raadhuisplein. Leerlingen van de Kinderraad van de Da Costaschool gaan in elk geval mee. Zij maakten een vlog https://youtu.be/N4IR8HgjvnY waarin ze laten zien hoe ze uitzochten waarom hun meesters en juffen op 6 november staken.

De demonstratie van leerkrachten bij het gemeentehuis is georganiseerd om hun eisen te onderstrepen. Ze willen betere oplossingen om het lerarentekort het hoofd te kunnen bieden, om meer afgestudeerde leerkrachten aan te kunnen trekken, een goede beloning en minder werkdruk.

,,De nood in het onderwijs is hoog", viel vorige week te lezen in een gezamenlijke brief van de schoolbesturen aan de ouders van basisscholieren. In Den Haag zijn ze daarvan nog niet doordrongen, denken besturen en schoolteams. De overheid kwam vorige week met een eenmalig bedrag van 460 miljoen euro over de brug, maar dat wordt gezien als een druppel op de gloeiende plaat. Volgens de schoolbesturen is er structureel extra geld nodig om extra personeel aan te trekken en om de salarissen te verhogen.

Dat laatste zal meer jongeren, zo is de overtuiging, ertoe bewegen te kiezen voor een toekomst in het onderwijs. Als er niets gebeurt, dreigt de situatie dat steeds vaker een klas naar huis moet worden gestuurd, bijvoorbeeld als de vaste leerkracht (als die er al is) ziek is.

Sommige leerkrachten van Soester scholen kiezen ervoor om woensdag naar Den Haag te gaan en het debat te volgen. Nagenoeg alle twintig basisscholen in de gemeente zijn die dag dicht. Mogelijk zijn er nog meer acties, wellicht ludiek van uitvoering, maar met een zeer ernstige ondertoon.