• Jan en Willy uit Soest.

    NTR
  • Jan en Willy uit Soest.

    NTR

Portret over dementie met Jan en Willy uit Soest

SOEST In het tweeluik 'Uit elkaar' staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt.

In deel 2 (woensdag 30 oktober) zijn onder meer Jan en Willy uit Soest te zien. Jans' vrouw Willy is nuchter als ze de diagnose Alzheimer te horen krijgt. Ze besluiten het vol goede moed 'samen af te maken.' Toch komt het moment dat Willy naar de gesloten afdeling van een verpleegtehuis moet. De waakzaamheid van vele jaren en nachten zorg dragen voor zijn vrouw, zit nog steeds in elke vezel van zijn lijf.

Uit elkaar is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Ze proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.

Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma's geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald.

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

De uitzending is op de  woensdagen 23 en 30 oktober, om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.