• Beweging 3.0
  • Beweging 3.0

Pand woonzorgcentrum Mariënburg maakt plaats voor nieuwbouw

SOEST Woonzorgcentrum Mariënburg in Soest wordt een verpleeghuis met kleine woongroepen. Het huidige pand wordt gesloopt, om ruimte te maken voor nieuwbouw.

De eigenaar van het pand, Woonzorg Nederland, begint in juli met de sloop. In oktober start de nieuwbouw. Naar verwachting wordt de nieuwe Mariënburg begin 2021 opgeleverd. Beweging 3.0 en Woonzorg Nederland ondertekenden in april de huurovereenkomst.

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en op het moment dat thuis wonen niet meer gaat en mensen met een zorgvraag bij Beweging 3.0 komen, is die zorgvraag steeds zwaarder en ingewikkelder. ,,Locatie Mariënburg in Soest is daarvoor op dit moment onvoldoende geschikt. Ook voldoet het gebouw in de toekomst niet meer aan de wensen en eisen van de overheid. Om voorbereid te zijn op de toekomst, wordt Mariënburg een verpleeghuis met kleinschalige woonvoorzieningen", zo laat Beweging 3.0 weten. 

EXTRA VERDIEPING Het gebouw blijft qua lengte en breedte vrijwel hetzelfde als het huidige gebouw. Wel komt er een extra verdieping bovenop. Er wordt duurzaam gebouwd met behoud van de mooie oude bomen in de omgeving. Er komen zeven woongroepen met een eigen moderne huiskamer en keuken. Op een centrale plek op de begane grond komt een klein gezellig restaurant waar bewoners en familie iets kunnen eten en drinken. Micha van Akkeren, lid Raad van Bestuur Beweging 3.0: ,,Ik ben erg blij met deze samenwerking met Woonzorg Nederland. Mariënburg wordt een locatie waar we onze ambitie voor aangenaam leven en werken kunnen waarmaken."

LICHTENBERG In de sloop- en bouwperiode is er voor de bewoners een appartement beschikbaar in woonzorgcentrum De Lichtenberg in Amersfoort. De medewerkers gaan met hen mee, net als (een deel van) de vrijwilligers. Begin 2021 keren de bewoners, medewerkers en vrijwilligers terug naar de nieuwe Mariënburg.

ZELFSTANDIGE BEWONING De gebouwen Mariënheuvel en Mariënhorst voor zelfstandige bewoning blijven staan en worden in bewoonde staat verduurzaamd en gerenoveerd. De gevel van beide gebouwen krijgt dezelfde uitstraling als het nieuwe gebouw. Woonzorg Nederland en Beweging 3.0 zijn in gesprek over de organisatie van de faciliteiten voor huurders.