• SWOS_directeur Idelette Sleurink (rechts) toont de geïnteresseerde Esther Beek de nieuwe alarmeringsapparaten die zijn uitgerust met GPS.

    Hans Veltmeijer

Personenalarm SWOS vergroot zelfredzaamheid

SOEST Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) heeft een nieuw hulpmiddel voor thuiswonende ouderen. Met het kleine ovaalvormige apparaatje met GPS kan overal in Europa contact worden gezocht met de alarmcentrale, en kunnen mensen door familie gelokaliseerd worden.

Hans Veltmeijer

Directeur Idelette Sleurink van de SWOS noemt de nieuwe personenalarmering een flinke vooruitgang. Want het grote verschil met de apparaten die al meer dan dertig jaar bestaan, is de GPS-functie. De vorige apparaten werkten alleen in huis via een telefoonverbinding, het nieuwe toestelletje maakt gebruik van internet en is overal te gebruiken. Gebruikers kunnen gelokaliseerd worden op een afstand van tussen de acht en vijftig meter.

VEILIGER GEVOEL Het abonnement dat de SWOS aanbiedt bestrijkt geheel Europa. De stichting verhuurt de apparaten voor 57,35 euro per kwartaal en biedt voor dat bedrag ook ondersteuning. Zo wordt gecheckt of de apparaten wel opgeladen worden. Dat kan via een app waarin alle apparaten op groen (opgeladen) of rood staan. Ook gaan vrijwilligers van de welzijnsorganisatie bij de mensen op bezoek om instructies over het gebruik te geven. Inmiddels zijn bijna zeventig Soesters door de stichting overgezet van hun oude apparaat naar de nieuwe alarmering.

POSITIEF De eerste reacties zijn uitermate positief, vertelt Idelette Sleurink. ,,De mensen zijn er heel blij mee omdat ze het apparaat ook buiten kunnen gebruiken. Ze voelen zich veiliger en vinden het prettig in het gebruik." Zij denkt dat hier nog een grote markt voor te ontginnen is in Soest.

PLEZIER ,,Er zijn heel veel thuiswonende ouderen die hier plezier aan kunnen beleven. Want iedereen wil zich graag veilig voelen en altijd iemand om hulp kunnen roepen als het nodig is. De SWOS wil graag dat ouderen zo lang mogelijk veilig thuis kunnen wonen en hulpmiddelen kunnen hun zelfredzaamheid vergroten. Deze personenalarmering is één van die hulpmiddelen."

INLOGCODES Ook voor mensen met dementie en hun familie is het mooi ontworpen apparaatje een uitkomst, merkt ze op.,,Hierdoor krijgen mensen met een kans op verdwalen meer vrijheid en zelfstandigheid." De koper van het apparaat bepaalt wie toegang krijgt tot het systeem, via inlogcodes. De ingelogde familieleden kunnen dan altijd (ook op de mobiele telefoon) zien waar degene met het apparaat zich bevindt, ook al heeft die zich niet gemeld. Wanneer de houder op de alarmknop drukt, komt hij of zij direct in contact met de alarmcentrale. Indien nodig neemt de alarmcentrale vervolgens contact op met de familie of andere geautoriseerde personen.

AANVRAGEN Meer informatie en aanvragen via de SWOS, tel. (035) 6023681 of via email, info@swos.nl.