• Nathalie Baartman gaat met haar humor vrijdag het publiek in Idea aan het lachen brengen.

    Jochem Jurgens

Droogkomisch op z'n Overijssels in Idea

SOEST Nathalie Baartman (45) is als cabaretière uniek in haar soort, al zullen liefhebbers van Herman Finkers de droge Twentse humor herkennen, en dat is meer dan alleen een tongval. ‘Breek’ is een hilarische, licht absurdistische voorstelling over ontheemd zijn.

De verbondenheid die heerst in haar Overijsselse geboortedorp Borne mist ze vaak in de stad. Met het ongemak van stilte en alles op het randje van de gekte fileert ze de samenleving. Baartman vliegt heen en weer tussen typetjes, personages geënt op wat ze op straat of op tv ziet. Ze roept ons op het varkentje in onszelf te bevrijden.

,,Op het podium ben ik Nathalie in het kwadraat. Het was niet mijn droom om cabaretière te worden. Het was het gevolg van een prutserig bestaan. Ik wisselde van studies zoals anderen dat doen met tanden. Een betere wereld was m’n enige missie en daarom at ik veel biologische havermout. Want dat was niet verpakt in plastic. Liefde was sowieso te hoog gegrepen. Verloren liep ik door de stad en snapte de mensen niet. Met hun haast en hun blikken op eenzaamheid. Alsof ik een dorp met groetjes met me meedroeg dat ik niet uiten kon. Ik zie dat ik de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas."

Folkloristische thema’s boeien haar. De vegetarische humor van bakleverworst. Het geluid van de Midwinterhoorn roert haar tot tranen. Wandelen door Bulgarije en dan loeihard zingen in de bergen. Een leven in kruissteken. Alsof vrede en liefde verscholen ligt in het breien van een mutsje voor een kindje in Pakistan. Meestal raak ze de wol kwijt. Dat is de realiteit. Daarin vind Nathalie de grap. Dat dingen niet lukken. Want zonder zelfspot is het leven te ernstig.’

In 2004 meldde ze zich aan voor Cameretten en won de persoonlijkheidsprijs. ‘Wereldvreemd’ werd ze genoemd. ‘Dat snap ik nog steeds niet. Ik vind de wereld raarder dan ik. Uit het vergezicht naar een dorp ontstond in 2006 mijn eerste programma ‘Stam’. Daarna volgden nog zes programma’s. Met accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen.

Vrijdag 14 februari, 20.15 uur, Theater Idea, willaertstraat 49, Nathalie Baartman met 'Breek', 16,00 euro (CJP/65+ 14,50 euro).