• Met 'Vers van de Pers' heeft Farbod Moghaddam ('Marokkaan Geeft Bijles') zijn eerste avondvullende programma.

    Juliane Falk

Theater Idea: preventie voor Blue Monday

SOEST De derde week van januari is bij theater Idea gevuld met inspirerende voorstellingen, er is alles aan gedaan om met 'Blue Monday' (maandag 20 januari is het depridag) voor de deur eventuele neerslachtigheid te verslaan met kennis, comedy en magie, zeggen de programma-samenstellers

Psychiater Bram Bakker geeft donderdag 16 januari een college over het fenomeen 'opgebrand zijn'. Een dag later is te zien 'Vers van de Pers' van stand up comedian Farbod Moghaddam. Met de humoristische en magische familievoorstelling 'Hoe dan?' neemt Steven Kazan op zondag 19 januari het stokje over.

Steeds meer mensen claimen dat ze geveld zijn door een burn-out. Maar wat is dat eigenlijk? Een hersenziekte, met verstoorde neurotransmitterspiegels? Misschien wel een geschenk of een wake-up-call? Wie het weet mag het zeggen.

DIAGNOSE Psychiater Bram Bakker zag honderden patiënten, die niet verder konden met het leven dat ze gewend waren te leiden. Maar om nu te zeggen dat hij een betrouwbare diagnose in de aanbieding had. Wat is het verschil tussen burn-out en een depressie, een angststoornis of een hoog sensitieve persoonlijkheid? Zijn theatercollege 'Opgebrand' is zowel een persoonlijke als een professionele zoektocht. Soms treurig en emotionerend, maar zeker ook hilarisch en lachwekkend. Er worden geen pillen gepromoot, mindfulness staat niet op het recept.

STAND-UP Farbod Moghaddam is een frisse cabaretier, die hard aan de weg timmert. Zijn roots liggen in de standup comedy. Maar hij flirt ook met Youtube, daar kan hij zich uitleven als schrijver, performer en zelfs als editor. Hij is te zien geweest in een van de meest populaire webseries van Nederland: Marokkaan Geeft Bijles. En nu staat hij met zijn eerste avondvullende programma op de planken bij Idea. De juryprijs-winnaar van het Leids Cabaret Festival 2018 combineert Nederlandse nuchterheid met een Iraans temperament. Zijn stijl omschrijft hijzelf als 'sympathiek met een scherp randje, intelligent (op een bedje van platheid) en maatschappelijk geëngageerd. Farbod vertelt in zijn eerste theatervoorstelling persoonlijke verhalen met zijn blik gericht op de wereld. Zal hij vrede vinden in zijn hart dat vol verwachting klopt achter zijn Perzische borsthaar?

SHOWBUSINESS Steven Kazàn verrast het publiek in zijn theatervoorstelling 'Hoe dan?!' met een geweldige mix van humor, interactie en ongelooflijke goocheltrucs. Deze entertainer pur-sang heeft 'de lach aan zijn kont hangen' en zorgt daarmee voor een onvergetelijke middag. 'Hoe dan?!' is een show voor de hele familie. Al zijn hele leven bevindt Steven Kazàn zich in de wereld van de showbusiness, maar pas sinds enkele jaren staat Steven zelf op het podium. Alhoewel het nooit de bedoeling was om in de voetsporen van zijn vader, Hans Kazàn, te treden is het tóch gebeurd. Eerst samen en nu ook solo. Inmiddels is Steven door zijn fijne gevoel voor humor door talloze Nederlanders in het hart gesloten.